Tartu Uus Teater: kümne aastaga Lutsu teatrimajast Narva

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Uus Teater sai alguse Lutsu teatrimajas Jakobi ja Lutsu nurgal, kus praegu asub Teatri Kodu, aga kus kümme aastat tagasi tegutses Genialistide klubi ja 11. jaanuaril 2008 esietendus «Sadama võim».
Tartu Uus Teater sai alguse Lutsu teatrimajas Jakobi ja Lutsu nurgal, kus praegu asub Teatri Kodu, aga kus kümme aastat tagasi tegutses Genialistide klubi ja 11. jaanuaril 2008 esietendus «Sadama võim». Foto: Sille Annuk

Kui Eesti draamateatri näitleja Robert Annus oli alles tudeng ja valmistus Tallinnas lõpetama lavakunstikooli, andis endast Tartus lavastusega «Sadama võim» märku uus teater. Täna kümme aastat tagasi põdes trupp rambipalavikku, sest järgmisel õhtul, 11. jaanuaril 2008, tuli minna Tartu Uue Teatri esimese esietendusega vaatajate ette.

Seesama teater tegutseb praegu vanaaegses punastest tellistest majas ülikooli botaanikaaia peavärava vastas. «Sadama võim» esietendus Lutsu teatrimajas, milles toona tegutses viimaseid kuid Genialistide klubi ja mis nüüdsel ajal on tuntud mänguasjamuuseumi Teatri Kodu nime all.

Ruuporiga Ivar Põllu

«Esimest lavastust ma ei näinud, küll aga teist ja kolmandat – «Vene rännumehe ülestähendusi» ja «Endspieli»,» meenutas Robert Annus. «Võib-olla kõige rohkem on mulle jäänud meelde «Endspiel», mida mängiti pärmivabrikus hilissuvel draamafestivali ajal.»

Eriti eredalt on tal meeles, kuidas ta nägi esimest korda teatriga seotuna Ivar Põllut. «Ta oli «Endspieli» lavastaja, aga tuli hetkeks ka lavale, suur megafon käes, ja laulis sinna sisse Vanemuise publikukutsungit «Õnn, meie juurde jää, jää meiega»,» rääkis Robert Annus. «See ongi minu esimene mälestus Tartu Uuest Teatrist.»

Alates esimesest lavastusest «Sadama võim» aastal 2008 kuni äsja esietendunud Silver Sepa «Auto(ri)lavastuseni» on vaatajate ette toodud 52 lavastust.

Conor McPhersoni näidendi «Sadama võim» lavastas Ott Aardam. Mängisid Evald Aavik, Ago Anderson ja Markus Luik. Kunstnik oli Kristiina Põllu ja muusikalise kujunduse tegi helilooja Tauno Aints. 

Jevgeni Griškovetsi «Vene rännumehe ülestähendused» lavastasid ja tegid kunstnikutöö Ott Aardam ja Mart Aas, muusikaliselt – kitarri ja lauluga – kujundas Tõnis Leemets. Vaatajate ees olidki vaid nemad kolmekesi. Esietendus oli 

9. augustil 2008 Genialistide klubis, mis oli kolinud oma uude ja ühtlasi praegusesse hoonesse Lai 37 maja taga.

8. septembril 2008 Tartu pärmivabriku küünis esietendunud Ivar Põllu autorilavastuses «Endspiel» mängisid Andres Keil, Katrin Pärn, Martin Kõiv, Ragne Pekarev ja Katrin Ruus. See lavastus kuulub koos «Ird, K.» (esietendus 2010) ja «Vanemuise biitlitega» (2012) Ivar Põllu triloogiasse «Armastus, teater, hullus ja surm».

Ja just äsja mainitud «Ird, K.» oli selline tükk, milles toonane Vanemuise lavastaja ja näitleja Robert Annus tuli esimest korda vaatajate ette Tartu Uues Teatris. «Kehastasime Juss Haasmaga mitmeid karakterkõrvalosi, nagu töömees, autojuht, näitleja. Mängisime peaosalisele Nero Urkele vastu. Meil mõlemal oli viis-kuus rollikest,» meenutas ta.

Lavastus Jaak Joalast

Praegu valmistab Robert Annus lavastajana ette Tartu Uue Teatri tänavust suvetükki «Kremli ööbikud». Etendused on Joala tänavas Kreenholmi saarel Narvas «Eesti ja Venemaa vahel, mille ümber voolab kaks korda aastas unustuse jõgi ehk Narva kosk (kui hüdroelektrijaam oma lüüsid avab)», nagu on kirjas lavastuse tutvustuses.

«See on teatud mõttes järg minu esimesele lavastusele Tartu Uues Teatris «Raudmees»,» ütles lavastaja. «Kremli ööbikud» puudutab samuti Eestis elanud ja tegutsenud suurt muusikahiidu. Esimene lavastus oli Gunnar Grapsist ja nüüd siis tuleb Jaak Joalast, nad on natuke seotud.»

«Raudmees» esietendus aastal 2011. «Kremli ööbikute» lavastamise järg on praegu sealmaal, et dramaturg Ivar Põllu kirjutab algset materjali, mis peaks valmima veebruari lõpuks. Ja samal ajal käib töö lavakujundusega, mida kunstnik Ott Kangur teeb koostöös lavastajaga.

Ivar Põllu oli «Endspieli» lavastaja, aga tuli hetkeks ka lavale, suur megafon käes, ja laulis sinna sisse Vanemuise publikukutsungit «Õnn, meie juurde jää, jää meiega», meenutas Robert Annus.

Märtsis algab laulude harjutamine, Robert Linna ansambel Lexsoul Dancemachine hakkab selgeks õppima Jaak Joala ansambli Radar repertuaari. Esietendus on 10. augustil, etendusi on kaheksa.

Omaaegse laulukuulsuse tipplugusid esitavad lavastuses teisedki. Suurem osa «Kremli ööbikute» trupist (Märt Avandi, Saara Kadak, Maria Annus, Katrin Pärn, Tambet Seling, Janek Joost, Priit Strandberg) kuulub lavastaja hinnangul Eesti parimate laulvate näitlejate hulka.

Robert Annus on ka ise hea muusik. Selles võib veenduda igaüks, kes läheb täna Tartu Uude Teatrisse vaatama lavastust «Praktiline Eesti ajalugu», milles kõlab rohkesti laulu ja pillimängu. 

Ainult et igaüks ei saa minna, sest etendus on välja müüdud. Nagu ka ülejäänud kaheksa etendust, mis on mängukavas jaanuari lõpuni.

Robert Annus (esiplaanil) on üks osatäitjaid Tartu Uue Teatri lavastuses «Praktiline Eesti ajalugu».
Robert Annus (esiplaanil) on üks osatäitjaid Tartu Uue Teatri lavastuses «Praktiline Eesti ajalugu». Foto: Gabriela Liivamägi / Tartu Uus Teater

Teater ostab maja

  • Tartu Uue Teatri (TUT) rahakogumisel teatrimaja Lai 37 endale ostmiseks oli eilseks nelja kuuga laekunud 168 044 eurot ehk 50,16% vajaminevast summast.
  • Kogumiskampaanias osalejad on ostnud endale TUTis 22 nimelist tooli ja tellinud sadakond telliskivikujulist kümnenda aastapäeva puhul koostatavat raamatut.
  • Oma õla on alla pannud Tartu linn ja kultuuriministeerium.
  • Rahakogumisse annavad panuse ka «Kremli ööbikute» piletiostjad.
  • Detsembri lõpus allkirjastasid Ivar Põllu ja Lai 37 hoone omanik Siim Sillamaa ostu-müügilepingu ning teater tegi esimese rahaülekande.
  • Maja saab TUTi omaks augustis 2018, kui viimane osamakse on tehtud.
  • Esimesena on plaanis maja kaks saali ehitada helikindlaks ja rajada pööningule proovisaal.

Allikas: Marie Kliiman / TUT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles