Emajõe veetase on tõusnud meetri üle keskmise taseme

Greete Palgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba detsembris oli Emajõgi kohati üle kallaste. Näiteks Kroonuaia silla jalakäijate tunnelist kuiva jalaga üle ei saanud.
Juba detsembris oli Emajõgi kohati üle kallaste. Näiteks Kroonuaia silla jalakäijate tunnelist kuiva jalaga üle ei saanud. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Emajõe veetase on juba kuu aega järjepidevalt tõusnud. Tartu regiooni hüdroloogi Ene Randpuu sõnul see ohtu praegu aga ei valmista. 

Ene Randpuu lausus, et tegemist pole millegi väga ebatavalisega. «Emajõgi tõusebki tsüklitena. Ta tõuseb sügistalvisel perioodil ning kevadel aprillis ja mais,» selgitas Randpuu. Näiteks eile oli veetase ilmateenistuse andmetel Emajões 199 sentimeetrit, pikaajaline kuu keskmine on aga 95 sentimeetrit, seega on kasv olnud üle meetri. 

Tavaliselt lõppeb veetaseme kõrgperiood Randpuu väitel jaanuariks või aastavahetuseks ära, aga kui külma ei ole, siis kogunevadki sademed jõevette. «Kui pole ekstreemseid olukordi ja laussadu ei tule, siis tõuseb vesi jões tasahaaval ning probleemi sellest ei teki. Eelmise aasta sügis oli sarnane.»

Jõgi tõuseb tasapisi, kuid järjepidevalt. «Kui praegused ilmad jätkuvad, siis tõuseb Emajõgi veel, aga kui veetase on piisavalt kõrge ja järsku tuleb näiteks kümme miinuskraadi, võib jõgi veel tõusta üsna järsult,» lausus Randpuu.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles