Rahvusliblikaks valitud pääsusaba pälvis ka aasta liblika au

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pääsusaba.
Pääsusaba. Foto: Caro / Scanpix

Tänavuse aasta liblikaks valitud pääsusaba osutus veebis toimunud valimistel ühtlasi Eesti rahvusliblikaks.

Eesti lepidopteroloogide seltsi esindaja Aleksander Pototski teatel sai Eesti rahvusliblika hääletamisel, mis algas oktoobri keskel ja sai otsa koos aastaga 2017, valdava enamuse häältest ehk 53,6 % pääsusaba (Papilio machaon). Rahvusliblika valimine oli korraldatud Eesti Vabariigi sajandat aastapäeva silmas pidades.

Rahvusliblika valimise veebisaidil on kirjutatud, et nii nagu eestlastele meeldib koguneda mäenõlvadele ühiselt laulma, kogunevad pääsusabad pulmalennu ajal tihti mäe otsa.

Erksat värvi on nii liblikas ise kui ka tema röövik. «Häda korral kasutab röövik heidutusmeedet ja sopistab pea tagant välja oranžikad jätked. Pääsusaba röövikud satuvad vahel peenramaale tilli sööma. Mehhiko armastusejumala tähtsaimaks saatjaks oli pääsusaba,» on kirjutatud Eesti rahvusliblikaks valitud pääsusaba kohta.

Aasta liblikaks 2018 osutus seltsi liikmete arutelu tulemusena samuti pääsusaba, kuigi kõne all oli ka teelehe-mosaiikliblikas.

Eelmine aasta liblikas oli sini-paelöölane ja üle-eelmise aasta liblikas oli mustlaik-apollo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles