Trašanov taotleb taas vangistuse edasilükkamist

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georg Trašanov
Georg Trašanov Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuigi kohus mõistis Valga endise maavanema Georg Trašanovi enam kui aasta eest altkäemaksu võtmise eest vangi, viibib mees seni vabaduses ning esitab üha uusi põhjendusi, miks ta trellide taha minna ei saa.

Märtsis taotles Trašanov talle mõistetud vanglakaristuse edasilükkamist, kuid kohus lükkas tema palve tagasi. Nüüd palub mees ajapikendust tervislikel põhjustel.

Tartu maakohus on Trašanovile teatanud, et ta peab asuma talle mõistetud vangistust kandma 16. mail. Kuna Trašanov esitas aga 5. mail kohtule taotluse lükata talle mõistetud vangistus kolmeks kuuks edasi tervislikel põhjustel, siis võib tekkida tema vangistuse kandmisega viivitus, kinnitas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Avalikkusele paistab, et mees kasutab vangistuse edasilükkamiseks iga võimalikku õlekõrt. Kui kaua on Trašanovil võimalik karistuse kandmisega viivitada?

Tamme sõnul ei piira seadus süüdimõistetu õigust esitada taotlust talle mõistetud vangistuse edasilükkamiseks enne talle teatatud karistuse kandmisele asumise tähtaega. Küll aga sätestab kriminaalmenetluse seadustik § 415 alused, mis võimaldavad kohtul määrusega vangistuse täitmist edasi lükata.

Nimetatud paragrahv sätestab lisaks alustele ka maksimaalsed tähtajad, kui pikalt on etteantud alustel võimalik vangistust edasi lükata. Juhul, kui süüdimõistetu on tõesti raskelt haigestunud ning vanglas ei ole võimalik teda ravida, võib kohtunik oma määrusega lükata vangistuse edasi kuni kuus kuud.

Tamm lisas, et kohus kujundab Trašanovi taotluse osas oma seisukoha tõenäoliselt esmaspäeval. Eelnevalt tuleb taotlus läbi arutada ka prokuröri ning vanglaga. Alles siis otsustab õigusemõistja, kas süüdimõistetul tuleb asuda karistust kandma kohe või Trašanovi taotlus rahuldatakse.

Tartu maakohtu Põlva kohtumajas mullu 10. märtsil langetatud otsusega tunnistati Georg Trašanov süüdi korduvas pistise ja altkäemaksu võtmises ning teda karistati nelja-aastase vangistusega. Karistusest kuulub reaalselt ärakandmisele kuus kuud. Ülejäänud vangistus tuleb ära kanda tingimisi, nelja-aastase katseajaga.

Süüdistusakti järgi võttis Trašanov 2006. aasta suvel ja septembris Valga maavanemana GoBusi juhatuse liikmelt Kalle Murult kahel korral vastu altkäemaksu. Vastutasuna sõlmis ta Valga maavalitsuse nimel ebaseadusliku hankelepingu GoBusiga eirates Valga maakonna bussiliinide veo riigihanke tulemusi ning sellega ka riigihangete seaduse nõudeid.

Vastavalt süüdistusele võttis Trašanov lisaks 2006. aasta märtsis ja detsembris ning 2007. aasta aprillis ja oktoobris Kalle Murult pistist kokku 120 000 kooni. Vastutasuks sõlmiti GoBusi omandusse kuuluvate OÜ Trakmani ning GoBusi ja Valga maavalitsuse vahel GoBusile soodsate tingimustega lepinguid või muudeti varem sõlmitud veolepinguid.

Toona kaebas Trašanov talle mõistetud kohtuotsuse edasi ka ringkonnakohtusse ning riigikohtusse. Määratud karistus jäi aga jõusse ka kõrgeimas kohtuastmes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles