Osa Tartu kesklinnast saab nutika tänavavalgustusvõrgu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Tartu linn vahetas detsembris projekti SmartEnCity raames Tartu kesklinna piirkonnas välja 320 naatriumvalgustit energiasäästlike leedvalgustite vastu. Lisaks paigaldatakse lähikuudel mitmesuguseid liiklus- ja keskkonnasensoreid, mis ühendatakse valgustite juhtimisega. 

Energiasäästliku tänavavalgustuse said projekti katsealasse kuuluvad Pepleri, Pargi, Kuperjanovi, Õpetaja, Tiigi, Vanemuise, Aida, Lao, Kalevi, Tähe, W. Struve, Akadeemia, Kitsas, Soola, Lille, Vallikraavi, Filosoofi, Lootuse, Kastani, Veski, Kooli, A. Haava ja Näituse tänav.

Kõikidesse valgustitesse paigaldas Cityntel juhtimiskontrollerid, mis võimaldavad kaugjuhitavalt korraldada valgustite tööd (sisse- ja väljalülitamine, hämardamine) ning kontrollida valgustite toimivust. Energiasäästlikest valgustitest ning lähiajal paigaldatavatest liiklustiheduse, teeolude, ilma- jm sensoritest moodustub nutikas tänavavalgustusvõrk.

«Uuendatud tänavavalgustus võimaldab kuni 70-protsendilist elektrienergia kokkuhoidu, seejuures saavad kõnealused tänavad ka senisest ühtlasemalt valgustatud. Sensorid võimaldavad juhtida valgustite tööd lähtudes reaalsetest liiklus- ja keskkonnaoludest ning seeläbi energiat mõistlikult kasutada,» selgitas abilinnapea Raimond Tamm.

Tänavavalgustuse uuendustööd tegi Leonhard Weiss Energy. Töid, mille kogumaksumus oli 112 452 eurot, rahastati linnaeelarvest ja Euroopa Komisjoni toetusest.

Tartu linn osaleb rahvusvahelises projektis SmartEnCity, mille käigus luuakse kesklinnas asuvast hruštšovkade piirkonnast tarkadel lahendustel toimiv ja energiasäästlik linnaosa. Projekti üks peamisi tegevusi on nõukogudeaegsete kortermajade renoveerimine liginullenergiahooneteks.

Nutikas linnaosas kasutatakse uuenduslikke lahendusi kaugküttes, tänavavalgustuses, taastuvenergia kasutamises ja mobiilsuses. Renoveeritud majade elanikele luuakse nutikodulahendus, mis võimaldab jälgida ja reguleerida oma kodust energiatarbimist.

SmartEnCity projekti rahastatakse Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogrammist Horisont 2020. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles