Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm saadetakse täna viimsele teele

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rektor Volli Kalm suri 23. detsembril.
Rektor Volli Kalm suri 23. detsembril. Foto: Margus Ansu, Kristjan Teedema / Artur Kuusi montaaž

Ootamatult 23. detsembril surnud Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm saadetakse täna ülikooli peahoone aulast viimsele teele. Hinnatud teadlane ja haridusjuht sängitatakse pärastlõunal Raadi kalmistule.

Aula avatakse mälestusteenistuseks kell 10.30, teenistus algab kell 11. Et kõik hüvasti jätta soovijad ei mahu suure tõenäosusega saali, näidatakse aulas toimuvat otseülekandena suurtele ekraanidele ka senati saalis ning peahoone auditooriumis 139. Pressifotograafe ja -operaatoreid aulasse ei lubata.

Matusetalitusel kõnelevad rektori kohusetäitja Tõnu Lehtsaar, president Kersti Kaljulaid, Rektorite Nõukogu esindaja Jaak Aaviksoo, Tartu linnapea Urmas Klaas, Tartu ülikooli ökoloogia ja maateaduste instituudi direktor Leho Ainsaar ning esindajad Rotary klubis ning Volli Kalmu kursuselt.

Esialgse kava kohaselt kantakse sark peahoone sammaste vahelt välja veidi enne kella 13.

Sarka kannavad Tallinna ülikooli rektor Tiit Land, Tallinna tehnikaülikooli rektor Jaak Aaviksoo, Tartu ülikooli ökoloogia ja maateaduste instituudi direktor Leho Ainsaar, Tartu ülikooli geoloogia ja mineraloogia professor Kalle Kirsimäe, Tartu ülikooli teadusprorektor Kristjan Vassil ja Tartu ülikooli arendusprorektor Erik Puura.

Professor Volli Kalm alustas alles tänavu juunis rahvusülikooli rektori teist ametiaega.

Eelmisel laupäeval käis 64-aastane teadlane Käärikul suusatamas. Kui sportlik mees pärast rajalt tulekut suusad auto najale toetas, et minna kohvikusse, kus teda ootas abikaasa Elle, tabas teda ootamatult surmaga lõppenud terviserike.

Lisaks mehe lähedastele ja kolleegidele tekitas kurb sõnum vapustuse kogu Tartus ja Eestis.

Tartu Ülikoolis geoloogi hariduse omandanud Volli Kalmu teenistuskäik oli tihedalt seotud sellesama ülikooliga alates 1986. aastast, mil temast sai lektor. Rektoriks inaugureeriti ta esmakordselt 2012. aastal.

Kalm oli mitme teaduskomisjoni ja -nõukogu ning rahvusvahelise teadusajakirja toimetuskolleegiumi liige. Hiljuti valiti ta ka näiteks Thbilisi ülikooli audoktoriks.

27. detsembri hommikul erakorralise istungi pidanud Tartu ülikooli senat nimetas ühehäälselt rektori kohusetäitjaks religioonipsühholoogia professori Tõnu Lehtsaare.

VOLLI KALM

10. veebruar 1953 – 23. detsember 2017

  • Lõpetas 1971. aastal Vändra keskkooli
  • Lõpetas 1976. aastal Tartu Ülikooli geoloogia erialal
  • Oli aastatel 1980–1984 Eesti Teaduste Akadeemia geoloogiainstituudis aspirantuuris ning aastatel 1988–1989 järeldoktorantuuris Alberta Ülikoolis Kanadas.
  • Aastast 1986 oli Tartu Ülikooli lektor, seejärel dotsent ning geoloogia instituudi juhataja ja bioloogia-geograafiateaduskonna dekaan.
  • Professori ametis aastast 1992, õppeprorektor aastatel 1998–2003 ja rektor aastast 2012.
  • Tänavu 1. juulil sai tagasi valituna asuda täitma teist ametiaega Tartu Ülikooli juhina.
  • Teadustegevuse põhisuunad olid paleokliima, mandrijäätumiste paleogeograafia ja kronoloogia, sedimentoloogia ehk kivimite murenemise ja settekivimite tekke uurimine, geoarheoloogia.

Allikas: Tartu Ülikool

Copy
Tagasi üles