Vastukaja: uutest mõtetest vanade põhjal

Uno Ainsoo
, vana tartlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Tartus on moodustumas uus võimuliit. Loen lehest, et pannakse paberile koostöömõtteid, mis peaksid linnaelu paremaks tegema. Paberile võib panna mida tahes, aga peamine peaks olema mõtte sisukus.


Ei oska arvata midagi tänavate puhastamisest, sest kui palju ka lund talvel poleks, kevadel sulab see kõik kenasti ära. Nii linnatänavatelt kui ka erakõnniteedelt, mida maaomanikud peavad puhta hoidma. Kui veel arvestada linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haagi öeldud rahasummat, mis kulub tänavate puhastamiseks praegu ja kuluks uute mõtete teostudes, ei tundu mõte olevat eriti asjalik.

Samuti ei oska aru saada, milline õnn oleks pensionärile aastas 20 eurot (1,666666 eurot kuus) rahakotti juurde saada. Tallinnas on Savisaar praktiseerinud rahajagamist ja eks midagi on olnud selles positiivsetki. Valimistulemused näiteks.

Jumekam on politseinike ja päästeametnike toetamise jutt. Kuigi ei saa aru, miks seda premeerimiseks peab nimetama. Linn maksku neile vajalikele inimestele lisaks riigipalgale palka juurde. Premeerimine olgu veel lisaks, kui keegi on mõne juhtumi lahendamisel erakordselt edukas. On tõsi, et selle palga eest, mida politseinikele praegu makstakse, saab nõuda vaid töölkäimist. Töötegemisega on asjad keerulisemad.

Ja lõpuks tasuta bussisõidust, mille pärast siia kirjutama kippusingi. Vanal ajal sai tehtud ettepanekuid ühistranspordi kohta. Tore on vaadata, et mõned mõtted juba toimivadki. Küll palju hiljem, kui lootsin.

Omal ajal oligi mõte, et koolilastel võiks olla tasuta bussisõit. Nagu pensionäridel. Aga millegipärast polnud aeg siis selleks vist veel küps. Nüüd soovitakse tasuta bussisõitu suisa kõigile. Justkui meenutataks kommunismiaega. Tartus saab juba tasuta sõita. Lõunakeskusse ja Prismasse. Las ühistransport olla ikka raha eest. Kes teenib, küll see ka maksta suudab.

Aga kooliõpilastele võiks tasuta sõit küll olla. Siis jääksid ka hommikused ummikud ilmselt väiksemaks, sest emad-isad ei pea tormama last kooli sõidutama. Ja lapse kuupileti raha eest saaks osta mõne töövihiku või muu vajaliku eseme. Lastel pole sissetulekut. Neid tuleks toetada. Tasuta kõigile kõike anda pole ka mõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles