Uue aasta algul kohe kümme kontserti ühtejutti

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saimi Kortelainen viiuliga, Erle Kont klarnetiga ja kõige ees organist Arno Humal ehk noored talendid, kes Tartust Euroopa muusikakõrgkoolidesse lennanud.
Saimi Kortelainen viiuliga, Erle Kont klarnetiga ja kõige ees organist Arno Humal ehk noored talendid, kes Tartust Euroopa muusikakõrgkoolidesse lennanud. Foto: Elke Unt
  • Tartu Talvemuusika Festival toob koju mängima praegu Euroopas õppivaid noori.

Viiendat korda algab Tartus uus aasta talvemuusika festivaliga, mis tähendab kümmet kontserti seitsme päeva jooksul, Tartu interpreete ja rohkesti eesti muusikat!

See tähendab 1. kuni 7. jaanuarini Jaani kirikus asetleidvad klassikakontserte, nii päevasel kui ka õhtusel ajal ning just Tartuga seotud muusikute esituses.

Festivali kunstilise juhi, Jaani kiriku muusikajuhi Elke Undi sõnul kõlavad festivalil näiteks Mart Saare teosed tema 135. sünniaastapäeva puhul ning aset leiab ka Alo Põldmäe terviktsükli «Tartu pildid» esmaettekanne. Kavas on veel Elleri, Mägi, Eespere, Naissoo, Tally ja teiste Eesti heliloojate muusika.

Talvemuusika festivalile on omane see, et üles astuvad nii noored talendid kui ka küpsed muusikud.

Tuntumatest Tartu interpreetidest esinevad löökpillimängija Heigo Rosin, viiuldaja Kadri Palu, vioolamängija Kadri Rehema, klarnetist Erle Kont, saksofonimängija Ursula Chillaud, pianistid Andre Hinn, Jorma Toots, Jaan Kapp, ooperilauljad Karmen Puis ja Sigrid Mutso.

Talendid kodus

Festival algab 1. jaanuaril kell 14 noorte talentide gala-kontserdiga. Esinevad Tartus tuule tiibadesse saanud noored muusikud, kes Euroopa muusikakõrgkoolidest koju pühi veetma saabuvad.

Tartu juurtega vioolamängija Karen Kriit õpib Parmas, löökpillimängija Tiit Joamets ja laulja Sandara Siniväli Haagis, organist Arno Humal Göteborgis, kitarrist Priit Peterson Weimaris ja viiuldaja Saimi Kortelainen Grazis.

Elleri kooli kasvandik, flöödimängija Helis Oidekivi on siirdunud Tallinna, Eesti muusikakadeemiasse.

Aga talvemuusikafestivali avakontserdil saavad need noored muusikud Tartus kokku, et anda kodulinnas ainulaadne uusaastakontsert.

1. jaanuari õhtukontserdil musitseerivad aga koos Karen Kriit, Helis Oidekivi ja Tiit Joamets. Nende kavas on nii Beethoven kui ka näiteks Šostakovitši romanss filmist «Kiin».

Elleri koolist maailma ja tagasi

Heino Elleri nimeline Muusikakool on meelitanud Tartusse pedagoogilisele tööle tagasi oma endisi õpilasi ja nüüdseid rahvusvahelise karjääriga tippinterpreete nagu löökpillimängija Heigo Rosin. Tema on tuntust kogunud Eesti löökpillimuusika propageerijana, soleerinud sümfooniaorkestrite ees nii Eestis kui välismaal, olnud Orpheum-fondi stipendiaat ning lisaks Eesti Muusikaakadeemiale õppinud ka Antverpenis ja Århusis.

Heigo Rosin annab koos Elleri koolis kaasaegset kammermuusikat õpetava saksofonist Ursula Chillaud´ga kontserdi 2. jaanuaril.

Ursula on samuti Elleri kooli kasvandik, nüüdne tippinterpreet, lõpetanud Eesti Teatri- ja Muusikaakadeemia ja täiendanud ennast Prantsusmaal Bordeaux Konservatooriumis ning saavutanud mitmeid konkursivõite improvisaatorina.

Nende ühises, 2. jaanuari kontserdikavas leidubki palju kaasaegset eesti muusikat, mis haakub ka 2018. aastal tähistatava Eesti 100. juubeliga.

Klaveri- ja metsasarvetriod

Pianist Tiina Tominga ja Vanemuise orkestrantide – viiuldaja Susann-Elisabeth Eessaare ning tšellist Aike Randmanni – esituses kõlavad 3. jaanuaril Gabriel Fauré ja Uno Naissoo klaveritriod.

Aga kolm noort interpreeti – pianist Sven-Sander Šestakov, viiuldaja Karl Allikvee ja tšellist Hanna Anett Peiel – osalesid 017. aasta kevadel klassikaraadio noorteprogrammis ning nende trio «A312» kogus tuntust, esinedes lisaks Klassikaraadiole mitmetes Eestimaa koolides.

Tartu Talvemuusika Festivalil saab neid kuulda 4. jaanuaril.

 5. jaanuaril esineb metsasarvetrio. See on festivali ainus kontsert, kus kõlab vaskpillimuusika. Pianist Grete Jädala, viiuldaja Saimi Kortelaineni ja metsasarvemängija Artur Reinpõllu esituses on kavas Johannes Brahmsi metsasarvetrio, mida Tartus kuuldi viimati ilmselt Tartu Metsasarvepäevade raames aastal 1996.

Kolmekuningapäeva naismuusikud

Kolmekuningapäev toob esinema Tartu andekad õed Mutsod.

Andekad õed Mutsod.
Andekad õed Mutsod. Foto: Madis Mutso

Sigrid Mutso on vabakutseline ooperilaulja, kes on sage külalissolist Vanemuise teatris. Ta töötab Savonlinna Ooperifestivalil ning lauluõpetajana Westholmi Muusikakoolis.

Anna Mutso õpib hetkel viiulit H. Elleri nimelises Tartu muusikakoolis Eveli Roosaare käe all, Maria Mutso aga tšellot Tallinna Muusikakeskkoolis Mart Laasi juures.

Marta Mutso õpib Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias Triin Ruubeli viiuliklassis.

Õdesid saadab kontserdil Ivari Ilja juures magistrikraadi omandanud belgia pianist Andries Dekelver. Nende esituses kõlab Saare, Debussy, Tubina, Wieniawski, Dvoraki ja Beethoveni looming.

6. jaanuari õhtuse  soolokontserdi annab Tartu üks tuntumaid ooperisoliste, sopran Karmen Puis. Klaveril saadab teda  Jaan Kapp. Esitusele tuleb Giuseppe Martucci seitsmest laulust koosnev tsükkel «Le canzone dei ricordi» (Mälestuste laulud) ja Edvard Griegi 6 laulu op. 48.

Tartu heliloojate muusika

Festival lõppeb kahe kontserdiga 7. jaanuaril.

Päevakontserdi pühendab festival Eesti ja Soome 100. aasta juubelile. Pianist Andre Hinn kannab ette Tartus tegutseva helilooja Alo Põldmäe klaveritsükli «Tartu pildid» , mis on terviktsükli esmaettekanne. Tsüklis on 10 pala: «Alma Mater», «Emajõgi», «Tähetornis», «Tigutorn kuuvalgel», «Meditatsioon Toomemäel», «Karlova kajad», «Vanas anatoomilumis», «Inglisild/Kuradisild», «Toomkiriku varemed» ja «Tartu Vaim».

Koos viiuldaja Saimi Kortelaineniga esitatakse ka helilooja viiulisonaat. Lisaks Põldmäele kõlab soome helilooja Erkki Melartini klaverimuusika.

Suurejooneliselt klarnetikvintett

Festivali lõppkontserdi kunstilise juhi, Tartust Soome, Sibeliuse Akadeemiasse õppima siirdunud klarnetist Erle Kondi juhtimisel astub üles klarnetikvintett, kelle esituses kõlab Mozarti klarnetikvintett, Prokofjevi «Avamäng heebrea teemadel» klarnetile, klaverile ja keelpillikvartetile ning lisaks ka noore Tartu helilooja Marta-Liisa Talveti looming.

Talvemuusika kontserte nautima on oodatud nii tartlased kui ka linna saabunud uusaasta-külalised.

Tartu Talvemuusika Festival

  • 1. jaanuar kell 14 Gala-kontsert «Talendid kodus!» ehk publiku ette astuvad Euroopa muusikakõrgkoolides õppivad Tartu noored muusikud.
  • 1. jaanuar kell 18 õhtukontsert «Virvendus». Karen Kriit (vioola), Helis Oidekivi (flööt) ja Tiit Joamets (löökpillid).
  • 2. jaanuar kell 18 õhtukontsert «Teise päeva helid». Heigo Rosin (löökpillid) ja Ursula Chillaud (saksofonid).
  • 3. jaanuar kell 18  õhtukontsert «Talvepärlid». Klaveritrio: Tiina Tomingas, (klaver), Aike Randmann (tšello) ja Susann-Elisabeth Eessaar (viiul)
  • 4. jaanuar kell 18 õhtukontsert «Talveunelus». Klaveritrio A312: Sven-Sander Šestakov (klaver), Hanna Anett Peiel (tšello) ja Karl Allikvee (viiul)
  • 5. jaanuar kell 18 õhtukontsert «Brahms@Tartu». Metsasarvetrio: Grete Jädal (klaver), Artur Reinpõld (metsasarv) ja Saimi Kortelainen (viiul).
  • 6. jaanuar kell 14 päevakontsert «Ilmud kui unistus»; esinevad Sigrid Mutso (sopran), Anna Mutso (viiul), Maria Mutso (tšello) ja Marta Mutso (viiul) ning Andries Dekelver (klaver).
  • 6. jaanuar kell 18 õhtukontsert «Mälestuste laulud». Karmen Puis (sopran), Jaan Kapp (klaver).
  • 7. jaanuar kell 14 päevakontsert «Eesti + Soome = 200». Andre Hinn (klaver) ja Saimi Kortelainen (viiul).
  • 7. jaanuar kell 18 õhtukontsert «Valgus». Klarnetikvintett – Erle Kont (klarnet), Kadri Palu ja Joosep Reimaa (viiulid), Loo Arukask (tšello), Kadri Rehema (vioola) ja Jorma Toots (klaver).
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles