Galerii: jõulurahu Tartus kestab kanutipäevani

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu raekoja ette oli kogunenud jõululaupäeval kell 12 päikesepaistesse, ent samas vinge tuule kätte jõulurahu väljakuulutamisest osa saama paarsada inimest. Neid tervitasid raekoja trepil Jõulutaat ja Jõulumoor ning piiskop Joel Luhamets ja linnapea Urmas Klaas.

Raekoja torni kellamänguga alanud koosviibimisel meenutas Urmas Klaas läinud aastast kõneldes ka kalleid kadunukesi ja nende seas ootamatult surnud rektor Volli Kalmu. Joel Luhamets tuletas muu hulgas meelde, et lõppeval aastal tähistati reformatsiooni 500. aastapäeva, ning lõpuks õnnistas tartlasi ja Tartu külalisi.

Mööduva aasta teemal mõtiskluste järel algas neljanda ehk viimase advendiküünla süütamise tseremoonia. Osales Tartu vaskpilliansambel Tanel Aavakivi juhatusel.

Juba tund varem asus raeplatsil kõikidele soovijatele tasuta suppi pakkuma Maitseelamuse Koda ehk ametlikult Peipsimaa Kogukonnaköök. Et maaeluministeerium kuulutas kevadel tänavuse aasta Peipsimaa maitsete aastaks, oli jõulusupiks peipsimaist päritolu haugi-hapukapsasupp.

Vana kombe kohaselt kehtib jõulurahu kanutipäevani. Nuudipäev ehk kanutipäev on eesti rahvakalendris tähtpäev, mida peetakse 13. jaanuaril, kuigi seda on tähistatud ka 7. jaanuaril. Kanutipäev sai nime Taani kuninga Erik Hea poja Knudi mõrvamise järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles