Ettevõtteid petnud ja kriminaalsel teel miljoneid teeninud kuritegelik ühendus mõisteti vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kohtumaja.
Tartu kohtumaja. Foto: Sille Annuk / Postimees

Tartu maakohus tunnistas kokkuleppemenetluses viis meest süüdi kuritegelikku ühendusse kuulumises ning mõistis kõik süüdistatavad reaalselt vangi. Süüdistuse kohaselt osalesid mehed kuritegeliku ühenduse töös, mis tegutses vähemalt 2013. aasta sügisest ja spetsialiseerus salakaubaveole ning kelmustele.

Roman Mišinile (34), Leonid Jegorovile (34), Jevgeni Maksimjakile (28), Grant Mkrttšjanile (26) ja Albert Provornikovile (28) mõisteti kolme- kuni nelja aasta ja kuue kuu pikkused vangistused. Mišin, Jegorov ja Maksimjak peavad oma karistusest reaalselt ära kandma ühe aasta, ülejäänud vangistus mõisteti neile tingimisi nelja- kuni viieaastase katseajaga.

Jegorovil tuleb koos talle varasema kohtuotsusega mõistetud karistusega kanda ligi viie aasta ja kahe kuu pikkune vangistus ning Mkrttšjanile mõistetud karistus loetakse kaetuks talle varem mõistetud enam kui viie aasta ja üheksa kuu pikkuse vangistusega.

Kuritegeliku ühenduse tegevus oli suunatud salasigarettide toimetamisele Venemaalt üle Euroopa Liidu piiri Eestisse. Kokku tõi kuritegelik ühendus üle piiri enam kui 2000 kasti salasigarette, mille müügist teeniti kriminaalset tulu üle kahe miljoni euro.

Lisaks kasutasid ühenduse liikmed kuritegelikke skeeme Eesti krediidiasutustelt ja järelmaksuga kaupa müüvatelt ettevõtetelt vara väljapetmiseks. Selleks loodi ettevõtete esindajatele teadvalt vale ettekujutus lepingu sõlmija elu- ja töökohast ning maksevõimest. Kokku teeniti kelmuste ja arvutikelmustega kuritegelikku vara enam kui 150 000 euro väärtuses.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Aro Siinmaa sõnul viis süüdimõistva kohtuotsuseni politsei ja prokuratuuri tõhus ning järjepidev koostöö. Tegemist on juba kolmanda kohtuotsusega, millega tunnistatakse süüdi Eestis pikema aja jooksul eriliigiliste kuritegudega kahju tekitanud sama piiriülese kuritegeliku grupeeringu liikmed.

Lisaks mõistetud reaalsetele vangistustele konfiskeeriti süüdistatavatelt sularaha, väärisesemeid ja sõidukeid ning arestiti pangakontosid, ütles Siinmaa.

Lõuna prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talituse juht Rain Vosman sõnas, et kuritegeliku ühenduse tegevuse jälile jõudmine nõudis politseilt pikaajalist süsteemset tööd. «Grupeering kasutas variisikutena Eesti ja Venemaa topeltkodakondsusega inimesi, kes petsid Eestis välja vara ja laenusid ning suundusid teo toimepanemise järel Venemaale pakku,» kirjeldas Vosman.

Kõik süüdistatavad panid toime kuritegelikku ühendusse kuulumise. Lisaks panid Mišin, Jegorov ning Mkkrtšjan toime kelmuse ja arvutikelmuse, Maksimjak kelmuse ja salakaubaveo ning Jegorov ja Provornikov salakaubaveo.

Menetluskuludena peavad süüdistatavad tasuma 1327 kuni 2903 eurot. Samuti peavad süüdistatavad kohtuotsuse järgi osaliselt personaalselt, osaliselt solidaarselt kannatanutele hüvitama kuritegudega tekitatud kahju.

Kohtueelse menetluse viis läbi Lõuna prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talitus Lõuna Ringkonnaprokuratuuri juhtimisel.

Eilne otsus on vaidlustatav 15 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles