Aare Pilv pälvis kirjandusliku maailmamehe Ivar Ivaski stipendiumi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aare Pilv.
Aare Pilv. Foto: Mihkel Maripuu

Kirjandusliku suurmehe Ivar Ivaski (17. detsember 1927 Riia, Läti – 23. september 1992 Fountainstown, Iirimaa) 90. sünniaastapäeva sümpoosionil Eesti kirjandusmuuseumi saalis pälvis tartlasest luuletaja ja kirjandusteadlane Aare Pilv Eesti rahvuskultuuri fondi Ivar Ivaski mälestusfondi stipendiumi.

Mälestusfondi halduskogu liikme Sirje Oleski sõnul määratakse stipendium ühele luuletajale-esseistile tähelepanuväärse ilmunud teose eest. Ivar Ivaski stipendiumiga, mis on Oleski sõnul oma olemuselt pigem preemia, sest kandideerida sellele ei saa, märgiti ära Aare Pilve tänavu ilmunud luulekogu «Kui vihm saab läbi. Mälestisi ühest ajastust (2007–2015)».

Vanemteadur Aija Sakova teatel asutas stipendiumi Ivar Ivaski lesk, läti luuletaja Astrid Ivask (1926–2015). Ivar Ivaski mälestusfondi stipendiumi on varem pälvinud Jüri Talvet (2002), Toomas Paul (2004), Hasso Krull (2006), Ain Kaalep (2008), Triin Soomets (2010), Tõnu Õnnepalu (2012) ja Katre Talviste (2014). Eelmisel korral (2016) stipendiumi välja ei antud.

Ivar Ivaski mälestusfondi halduskogusse kuuluvad kirjandusuurijad Sirje Olesk, Janika Kronberg ja Jüri Talvet.

Tänukõne stipendiumi üleandmisel on avaldatud ka Aare Pilve blogis.

Eesti kultuuriloolise arhiivi korraldatud sümpoosioni päevakorras oli ettekannete ja stipendiaadi teatavakstegemise kõrval ka näituse «Maailmamees kirjanduses. Ivar Ivask – 90» avamine. Seda saab vaadata 28. veebruarini. Näituse on koostanud Mari Õunapuu ja Vilve Asmer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles