Peetri kogudus võtab tarvitusele käsikellad

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peetri kiriku rõdul helisesid pühapäeval vaikselt ja jõululiselt käsikellad. Pärast jumalateenistust mängis Tartu Arsise noorteansambel Mari Toominga juhatusel kolm lugu. Samal ajal oli all altariruumi ette lauale välja pandud uus käsikellade komplekt, mida asus pühitsema tema abikaasa, õpetaja Ants Tooming.

Käsikellade komplekti pühitses Tartu Peetri koguduse õpetaja Ants Tooming.
Käsikellade komplekti pühitses Tartu Peetri koguduse õpetaja Ants Tooming. Foto: Margus Ansu

Helivärvi lisades

«Meile on tehtud rõdule astmed, kus kellalauad on statsionaarselt paigas,» ütles Mari Tooming, kes on ühtaegu Arsise kellaõpetaja ja dirigent ning Peetri koguduse muusikajuht. «Me tahame kutsuda koguduse liikmeid mängima, plaanis on moodustada ansambel ja tasakesi hakata kellamängu harjutama. See on võimalus neile, kelle lauluhääl ei ole nii hea, et kooris laulda, aga kes tahaksid musitseerida.»

Ansambel saab hakata dirigendi sõnul jumalateenistusi muusikaliselt kaunistama, näiteks koraalidele kaasa mängides või koori juures helivärvi lisades. «Kindlasti ei hakka see ansambel mängima sellisel tasemel nagu Arsise noored,» märkis ta.

Esimest korda loodab Mari Tooming uut ansamblit uue pillikomplektiga esinema saada mais või juunis. Proove tuleb teha iga nädal. Varsti saavad koguduse liikmed asjakohase kutse.

Made in USA

Peetri koguduse õpetaja Ants Tooming rääkis, et mõte käsikelladest sai alguse 2016. aasta alguses koguduse juhatuse koosviibimisel. Kõne alla tuli, et peaks järele uurima, kuidas seda oleks võimalik teha ja kui palju see maksab.

«Mõte ketras umbes aasta,» meenutas ta. «2017. aasta alguses langetasime otsuse, et teeme ära. Tellisime kevadel Ameerika firma Malmarki komplekti Arsise kaudu.»

Õpetaja sõnul ei olnud ostmiseks kulunud rahasumma küll pisike, aga kogudus sai sellega hakkama, pealegi oli annetajaid piisavalt palju. Kui palju läks maksma? «Üle kümne tuhande euro,» ütles õpetaja Tooming.

Komplekt jõudis sügisel Tartusse, mispeale oli tarvis teha ettevalmistusi kiriku rõdul, et sinna saaks ehitada käsikellamängule sobiv poodium. «Seejärel otsisime pühitsemiseks sobivat hetke,» ütles õpetaja. «Tundus, et advendiaeg on selleks kõige parem.» 

Tartu noorte kellamäng helises Pürenee poolsaarel

Pühapäeva hommikul Peetri kirikus kolm käsikellalugu mänginud Tartu Arsise noorteansambel käis oktoobris kontserdireisil Pürenee poolsaarel. Portugalis ja Hispaanias oli kokku viis kontserti. «Meid kutsus Eesti saatkond Portugalis,» ütles ansambli dirigent Mari Tooming.

Ühe saatjana kaasas olnud lapsevanema sõnul esinesid noored Tartu käsikellamängijad tohutult professionaalselt ja kontsertide lõpus seisis rahvas vaimustusega püsti.

Kõige tähtsam esinemine oli Lissaboni linnavalitsuse hoones, kuhu Eesti suursaadik kutsus teiste riikide suursaadikud ning pakkus külalistele eesti toitu ja eesti muusikat. «Meie ansambli vastuvõtt oli väga-väga soe,» märkis Tooming.

Millal saab ansamblit järgmine kord Tartus kuulata? «Anname pühapäeval, 18. veebruaril Elleri kooli Tubina saalis kontserdi, kus meenutame ka oma reisi Hispaaniasse ja Portugali,» ütles dirigent.

Aga lähemal ajal? «26. detsembril kell 18 on meil Jaani kirikus mäng koos suure Arsisega,» ütles ta.

Tegemist on Arsise peatset 25. aastapäeva märkiva jõulutuuriga, mis ulatub viide linna. Kui Arsis aastal 1993 alustas, ei olnud Baltikumis ja Skandinaavias teisi kellamängijaid. Nüüdseks on Arsisel kaks kelladekooli ja mitu noorteansamblit. 

Ansamblit juhatab Mari Tooming.
Ansamblit juhatab Mari Tooming. Foto: Margus Ansu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles