Tartu linnavõimud lasevad lasteaiatasul kasvada

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaed Naerumaa.
Lasteaed Naerumaa. Foto: Kristjan Teedema

Uuest aastast tõuseb Tartus lasteaiatasu 70 euro ja 50 sendile ehk kuue euro võrra, sest ei linnavalitsus ega Tartu volikogu hariduskomisjon näe võimalust lõpetada kohatasu senine seotus alampalgaga.

Volikogu hariduskomisjon arutas opositsioonis oleva valimisliidu Tartu Heaks algatatud eelnõu lasteaiatasu jätmisest selle aasta tasemele selle nädala koosolekul, kuid ei toetanud seda eelnõu.

Eelnõu järgi tuleks kohatasu suurus lahti haakida riiklikust alampalgast. Lasteaiatasu on Tartu 64,50 eurot kuus ehk 15 protsenti eelmise aasta alampalgast, mullu oli see 430 eurot. Sellel aastal on alampalk 470 eurot ja tuleval aastal 500 eurot. Seega tõus jätkub ka aasta pärast, kui senist korda ei muudeta.

Esmalt tutvustas komisjonile eelnõu üks esitajaid linnavolinik Jüri Kõre, VL Tartu Heaks. Seejärel selgitas abilinnapea Madis Lepajõe, miks linnavalitsus ei saa eelnõu toetada. Ta tõi välja muu hulgas, et samal ajal eelnõuga menetletakse Tartu järgmise aasta eelarvet, milles on arvestatud kohatasu tõusuga ja algatajad ei ole näidanud, mille arvelt kaetaks kohatasu muutamata jätmisest tuleval aastal laekumata jääv 319 000 eurot.

Lepajõe lisas veel, et põhjendatud ei ole eelnõu esitajate väide, et tegemist on kohatasu hüppelise tõusuga.

Ta märkis ka, et Tartus on kohatasu seotud eralasteaedade toetusmudeliga, mistõttu on algatatud eelnõu mõjud kindlasti suuremad kui pelgalt linnaeelarve tulude vähenemine.

Lisaks tõi abilinnapea välja, et seotus alampalgaga on jätkuvalt oluline, kuna alampalga kasv toob kaasa suuremad kulud lasteaedades ning selle seotuse kaudu osalevad nii linn kui lapsevanemad kulude tõusu katmisel üheskoos proportsionaalselt. Ka võimaldab kohatasu seotus alampalgaga paremini tegevust ja kulu planeerida nii era- kui ka munitsipaallasteaedades.

Sotsiaaldemokraat Piret Uluots avaldas arvamust, et lasteaias käiva teise ja kolmanda lapse soodustustel ei ole suurt mõju, selle asemel võiks soodustusi ette näha peredele, kus peres on kolm ja enam last. Praeguse korra järgi tuleb pere teise lasteaias käivale lapse eest maksta pool kohtatasu ning kolmas ja järgmine laps saab lasteaias käia tasuta.

Margot Fjuk (VL Tartu Eest) aga selgitas, et lasteaiaõpetajate palga teema on väga tõsine küsimus, väga raske on leida õpetajaid.

Eelnõu vastu oli üheksa ja poolt kolm komisjoni liiget.

Volikogu arutab eelnõu praeguse kava kohaselt tuleval neljapäeval peetaval istungil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles