Tartu kunsti aastanäitus valmib koostöös Kaunasega

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Krosmann (pildil paremal) ja Indrek Grigori.
Peeter Krosmann (pildil paremal) ja Indrek Grigori. Foto: Margus Ansu

Tartu kunstnike liidu liikmete kevadel tehtud otsuse kohaselt kureerib ja kujundab tänavuse aastanäituse Peeter Krosmann. Et ta on selle sügise algusest saati elanud Leedumaal Kaunases, on ta saanud teoste valimisel kasutada ka tolle linna kunstnikkonna abi. 

Seetõttu oligi eile pärastlõunal kujundustöö palavatel hetkedel Emajõelinna kunstimajas näha omainimeste Indrek Grigori ja Margus Loki kõrval leedulanna Miglė Kosinskaitėt.

«Kujundusprintsiip on lihtne: tuleb teha traditsiooniline, pisut konservatiivne, ilus Tartu kunsti näitus,» ütles Krosmann. «Eesmärk oleks selline, et kui vaatajad tulevad näitusele, siis nad ei mõtleks kordagi, kes on kujundanud. Olulised on tööd, mitte minu kujundus, mis peab andma töödele võimaluse olla.»

Tartu Postimehe reporteri ja fotograafi soovile vastu tulles näitas kujundaja paari sellist teost, mis tema arvates on väärt erilist esiletõstmist. Nendeks osutusid Enn Põldroosi ja Stanislav Netšvolodovi maal, mis paiknevad suure saali peaukse kõrval, üks ühel, teine teisel pool. Neid näidates hoidis Peeter Krosmann kaenla all üht Andrus Peegli pilti.

Väikses saalis on välja pandud Margus Loki joonistus, mis on tema senises loomingus tavatu. «Avastasin uuesti värvipliiatsid ja paberi,» ütles autor.

Aastanäitusel, mis avatakse täna kell 17 kunstimajas (Vanemuise 26), osaleb 104 autorit. Avamisel annavad Tartu linnavalitsuse ja Tartu kultuurkapitali esindajad üle tänavuse Ado Vabbe kunstipreemia. Helilise etteaste «Helid. Rütmid. Poogen» teevad Tartu kõrgema kunstikooli noored skulptorid Erik Alalooga juhendamisel.

Täna, laupäeval ja pühapäeval kell 12–18 on kunstimajas avatud ateljeed, kus kunstnikud müüvad oma teoseid. Aastanäitust saab vaadata 14. jaanuarini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles