Õigusbürood pakuvad tasuta juriidilist nõustamist

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õigusbüroo esindused tegutsevad üle Eesti. Neisse kohe sisse astuda ei tasu, enne tuleks aeg kinni panna.
Õigusbüroo esindused tegutsevad üle Eesti. Neisse kohe sisse astuda ei tasu, enne tuleks aeg kinni panna. Foto: Mihkel Maripuu

Sellel aastal alustas OÜ Eesti Õigusbüroo koostöös justiitsministeeriumiga algatust, mis pakub abivajajatele võimalust saada tasuta õigusnõu. Õigusbüroo juristid nõustavad inimesi 15 kohas üle Eesti, kaasa arvatud Tartus ja Jõgeval. 

Kliendid said tasuta õigusabi samuti aastaid tagasi, aga toona oli see piiratud: abivajaja kurtis mure ära ja talle seletati, mida ta edasi tegema peab. Sealt edasi kohtusse või töövaidluskomisjoni temaga kaasa ei mindud.  

Eesti Õigusbüroo peajurist Janno Perv selgitas, et praegu saavad kõik need, kelle brutosissetulek ei ole suurem kui 1800 eurot, pöörduda täiesti tasuta esmatasandi õigusabi saamiseks kogenud juristide poole. Esmatasandi abi tähendab seda, et juristid lahendavad probleeme enamasti kohtuväliselt: aitavad dokumente koostada ja annavad nõu, kuidas näiteks käituda juhul, kui võlad on üle pea kasvanud.

Kui klient leiab oma probleemile lahenduse paari tunniga, on kõik talle tasuta. Kui mure on suurem ja nõuab rohkem tööd, võetakse nõustamise eest raha. See summa on Perve sõnul aga palju väiksem kui õigusbüroodes tavaliselt. «Ma usun aga, et suurem osa saab oma muredele abi kahe tunni jooksul,» lausus peajurist. 

Mitmesugused mured

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Leanyka Libeon rääkis, et tasuta on õigusabi saanud ligi 4800 inimest. Tartu-, Põlva-, Viljandi-, Võru- ja Valgamaal on sellist võimalust kasutanud 764 soovijat. 

Kõige rohkem pöörduvad õigusnõu saamiseks juristide poole väikeste laste emad, kelle mureks on lahutuse ja ühisvara jagamise küsimused. Janno Perv sõnas, et tema praktikas on sellised küsimused valdavad.

Lisaks on hulk neid, kes on oma võlgnevused käest ära lasknud ja soovivad abi, kuidas nendega toime tulla. Näiteks kui inimene saab inkassoteate, et tasuda tuleb 400 eurot ja maksmata jätmise eest tuleb kohtusse minna, võib tekkida segadus. Perve sõnul on eesmärk selgitada inimestele, et neid nõudeid, mis pole õiguspärased, ei peaks maksma. Klient saab juristilt kinnituse, kas nõudel on üldse seaduslikku alust ja kas tal on üldse kohustust seda täita. «Kui pole, siis aitame teda,» rääkis ta. 

Kolmas mure on aga töölepingu seadusest tulenevad nõuded, nagu vallandamine ja palga maksmata jätmine. Perve sõnul on kahe tunniga võimalik väga hästi selgeks teha, kellel on õigus ja kellel kohustus midagi teha. Kui edasi tuleb minna töövaidluskomisjoni, on vaja rohkem tööd teha.

Kõige rohkem pöörduvad õigusnõu saamiseks juristide poole väikeste laste emad, kelle mureks on lahutuse ja ühisvara jagamise küsimused.

Tasuta õigusabi on pikka aega pakkunud ka Tartu ülikooli õigusteaduskonna üliõpilased, kes on sügiseti ajutise kontori püsti pannud.

Janno Perv usub, et õigusbüroo teenus erineb tudengite algatusest üsna palju.  Esiteks juba seepärast, et nende büroos annavad nõu pika karjääriga kohtujuristid. «Kindlasti pakuvad ka tudengid lahendusi, aga mitte sellises mahus, mida meie teeme,» lausus ta. 

Veel kaks aastat

Eesti Õigusbüroo pakub tasuta abi 2020. aasta lõpuni. Juristi jutule saamiseks tuleb end enne registreerida. Tartu büroo asub Vanemuise tänaval, Jõgeva kontor Suurel tänaval. Lihtsamaid küsimusi saab lahendada veebi ja telefoni teel. 

Kõik kontaktid leiab aadressilt www.juristaitab.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles