Variku spordihoone saab linna eelarvest priskeima panuse

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellel kooliaastal peavad Variku kooli õpilased hakkama saama veel vanas ja kulunud spordisaalis, kuid lähitulevikus tuleb samasse kohta nüüdisaegne spordihoone.
Sellel kooliaastal peavad Variku kooli õpilased hakkama saama veel vanas ja kulunud spordisaalis, kuid lähitulevikus tuleb samasse kohta nüüdisaegne spordihoone. Foto: Sille Annuk

Eilses lehes kirjutasime Tartu spordiväljakute üürihindade tõusust. Muu hulgas sai ära märgitud ka linnale kuuluva Tamme staadioni kunstmuruväljaku kehv seis, mille juures abilinnapea Madis Lepajõe tõdemus, et järgmise aasta eelarvest jäi väljaku rekonstrueerimine välja. Päriselt vaeslapse osas sport eelarves siiski ei ole, näiteks läheb järgmisel aastal lahti Variku spordihoone ehitus.

Tartu sporditeenistuse juhataja Veljo Lambi selgitusel jagatakse linna spordiinvesteeringud kolme osakonna vahel. Linnamajanduse osakond hoolitseb selliste spordirajatiste eest, mis ehitatakse haljasaladele, parkidesse või puhkealadele.

Järgmise aasta suurim vastav investeering on Hiinalinna rajatav mänguväljak, mis läheb maksma 250 000 eurot, paarkümmend tuhat eurot kulub ka olemasolevate rajatiste korrapärasteks remonditöödeks.

Prioriteediks pearaha

Linnavarade osakonna vastutusalas on suurimad investeeringud ehk staadionide ja spordihoonetega seonduv, kultuuriosakonnale jäävad aga väiksemad investeeringud, nagu klubide abistamine inventari hankimisel, samuti vastutatakse noorte huvitegevuse ning pearahasüsteemi toimimise eest.

Veljo Lamp tõdes, et inventari soetamise kohta tuli teha mitu negatiivset otsust. Spordiklubide ja sihtasutuse Tartu Sport soovid olid üks asi, võimalused aga midagi muud, nentis ta. 

Väiksemate summadega otsustati toetada vaid Tartu veemotoklubi uue paadi ehitamist ning Tartu Kalevi vehklejate inventari parandamist. 

«Inventari koha pealt tuli teha kärpeid, et säilitada raha noorte huvitegevuse ja pearaha jaoks – see peab jääma samale tasemele nagu tänavu, kuid juba on teada, et uuel aastal on pearaha nimekirjades 140 last rohkem,» selgitas Lamp.

Tartu kõige suurem spordiinvesteering puudutab aga Variku kooli võimla asemele kerkivat spordihoonet. See maksab 1,9 miljonit eurot ning on puhtalt linna omafinantseering.

Variku spordikeskus

Linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgenson rääkis, et kuigi kahe suurema ja kahe väiksema saaliga spordihalli hakatakse ehitama samal ajal Variku põhikooli remondiga, saab seda käsitleda eraldi hoonena, mis läheb valmimise järel Tartu Spordi haldusesse.

See tähendab seda, et kui hommikusel ajal saab kool seal pidada oma kehalise kasvatuse tunde, siis pärastlõunati ja õhtuti teenindatakse spordiklubisid.

Lisaks saadab linnavarade osakond umbes 10 000 eurot sõudmis- ja aerutamiskeskuse paadikuuri katuse remondiks, 15 000 euro eest tehakse remonditöid Annelinna spordimajas.

Tamme staadioni kunstmuruväljaku rekonstrueerimine maksaks 300 000 eurot ja tuleva aasta eelarvesse seda panna ei õnnestunud, pidi ka Jürgenson nentima. 

Ta avaldas lootust, et ehk läheb 2019. aastal paremini ning kinnitas ühtlasi, et nelja aasta jooksul tuleb ära teha ka Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsioonilepingus lubatud jalgpallihall. Statsionaarsel kujul läheks see maksma 2,5–2,6 miljonit eurot, täispuhutava kupliga lahenduse korral miljoni jagu vähem.

Lõpetuseks tasub aga meenutada, et sportlike eluviiside harrastajaile tõuseb kasu ka kaasavast eelarvest. Tänu sealt saadavale 75 000 eurole rajatakse Tähtvere dendroparki uusi liikumisradu ning renoveeritakse Oleski teeni Jänese matkarada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles