Kõrveküla koolilapsed peavad veel kaks aastat soojakutes õppima

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur hulk õppetööst käib Kõrveküla koolis moodulites. Neist loobub vald siis, kui on valminud koolimaja juurdeehitis.
Suur hulk õppetööst käib Kõrveküla koolis moodulites. Neist loobub vald siis, kui on valminud koolimaja juurdeehitis. Foto: Margus Ansu

Esmaspäeval ko­­gunes Tartu vallavalitsuse ruumidesse hulk inimesi selleks, et arutada Kõrveküla põhikooli juurdeehitise detailplaneeringu üle. Pärast pikka ja põhjalikku arutelu muutus esialgne plaan üsna ulatuslikult.

Kui algse plaani järgi oli kavas senisele koolile teha kaks juurdeehitist, siis nüüdseks on selge, et senisele koolimajale ehitatakse juurde üks, kuid esialgsest plaanist palju suurem korpus.

«Meil oli arutelu lõpuks laual juba seitse või kaheksa plaani,» selgitas Tartu vallavanem Jarno Laur esmaspäevase arutelu tagamaid. Ta lisas, et uue projektiplaani paneb vallavalitsus kokku kõigi esmaspäeval läbi käinud variantide põhjal.

Oma eelarvest

«Plaan on juurdeehitis teha nii, et samal ajal oleks võimalik koolis tunde läbi viia, ilma et lapsed peaks asenduspinnale paigutatama,» märkis Laur.

Nüüd asub Tartu vallavalitsus kibekiirelt põhilahendust koostama, et ehitusega võimalikult varakult pihta hakata. Siiski on selge, et kõige varem saab juurdeehitis valmis 2020. aasta esimeseks jaanuariks.

«Ma olen realist ja seetõttu ei julge ühtegi varasemat kuupäeva välja käia,» lisas vallavanem.

Lisaks hädavajalikule juurdeehitisele kavatseb vald kooli juurde rajada ka peatumistsooni, kus lapsevanemad saavad hetkeks auto seisma jätta, selleks, et laps saaks kooli ees autost maha astuda. «Selle tarvis peame nõu pidama maanteeametiga,» ütles ta.

Ka  on praegu vara rääkida juurdeehitise maksumusest. Samas on selge, et ehituse ja projekteerimise eest peab tasuma vald oma eelarvest.

«Riiklikku toetust me ehitusele ei saa ning seni pole ka teada ühtegi muud meedet, mille abil ehitust finantseerida,» nentis Laur. 

Samas lisas ta, et osa ühinemistoetusest kulub kooli juurdeehitise peale. Tartu vald saab ühinemistoetust ligi 1,4 miljonit eurot, mis makstakse välja neljas osas. Viimane osamakse laekub valda 2019. aasta märtsiks.

Mooduleid tuleb juurde

Et ruumikitsikus Kõrveküla koolis kasvab, tuleb järgmiseks õppeaastaks Tartu vallal sinna mooduleid juurde tellida. 

«Mõte on selles, et juurdeehitise valmimisel ei peaks me enam mooduleid kasutama. Kui uus õppekorpus valmis, lõpetame ka moodulite rendilepingud,» lisas Laur. Seni tuleb Kõrveküla kooliperel endiselt ehitussoojakutes hakkama saada.

Planeeringusse on arvestatud ka uue spordihoone ehitus, kuid see on veel praegu helesinine unistus. «Esmalt peab kooli juurdeehitis valmis saama, siis tuleb eelarveplaan üle vaadata ning alles siis saame spordihoone rajamise peale mõtlema hakata,» sõnas Laur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles