Karlova selts kaotas kohtuvaidluse Päeva pargi detailplaneeringu üle (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermajade ehitust Päeva pargis plaanitakse alustada esimesel võimalusel.
Kortermajade ehitust Päeva pargis plaanitakse alustada esimesel võimalusel. Foto: Kristjan Teedema

Karlova seltsi ja Tartu linna poolteist aastat kestnud kohtuvaidlus Karlova linnaosas asuva Päeva pargi detailplaneeringu üle lõppes novembri alguses linna kasuks, kuna riigikohus ei võtnud seltsi kaebust menetlusse. 

Karlova selts esitas 2016. aasta mais linnale kaebuse, sest polnud nõus Päeva pargi planeeringuga. 

Seltsile ei sobinud planeeringus kavandatud haljasala väike pindala ning et uusarenduse arhitektuurivõistlus polnud avalik. Tartu linn lükkas Karlova seltsi vastuväite tagasi, kuna linna arvates puudus seltsil selleks õigus, sest selts polnud põhikirja järgi keskkonnaorganisatsioon.

Jätkab võitlust

Enda väitel oma olemuselt keskkonnaga tegelev Karlova selts linna otsusega ei leppinud ning kaebas linna kohtusse. Nii Tartu haldus- kui ka ringkonnakohus seltsi kaebust aga ei rahuldanud, sest selts ei vasta nende arvates siiski keskkonnaorganisatsiooni nõuetele. Riigikohus seltsi edasikaebust menetlusse ei võtnud, kuna seaduse järgi selleks alus puudus. 

Karlova seltsi esimehe Arne Halli sõnul suutis selts kokkuvõttes välja võidelda väikese kompromissi planeeringu asjus ja kinkis tänu kohtuvaidlusele Karlova kogukonnale pargi kasutust aasta jagu juurde. «Tartu linna erahuve pooldav käitumine ütleb lihtsalt kogukonnale, et rahva huvisid ei arvestata piisavalt,» sedastas Hall. Ta lisas, et Karlova selts jätkab võitlust linnaosa parema elukeskkonna nimel ning kaitseb seda teiste ebasobivate detailplaneeringute eest.

Tartu uus abilinnapea Reno Laidre kohtuvaidlusega kursis ei olnud. Ta ütles linna parkide üldolukorda kommenteerides, et kuna Tartus on väga palju parke, pole linnal piisavalt raha, et need kõik korda teha, ning mõned kinnistud tuleb anda eraettevõtetele arenduseks. Laidre hinnangul on palju parke kordategemisel, viidates äsjavalminud Pirogovi pargile.

13 korterelamut

Kruntide Päeva 1, Tähe 8, Tähe 10 ja Pargi 15 (pindala kokku 1,7 hektarit) detailplaneeringus on ette nähtud, et Päeva pargi asemele rajatakse 13 korterelamut ning ka üldkasutatav haljasala. Tartu linnavolikogu kehtestas planeeringu 2016. aasta aprillis.

Tartu linnakantselei õigusteenistuse juhataja Anneli Apuhtini sõnul toetas linn planeeringulahendust, kuna see oli tasakaalustatud kokkulepe kinnistute omanike ja avalikkuse vahel. Ta lisas, et Tartu linna hinnangul oli linn kaalunud kõigi asjaosaliste õigusi ja vajadusi.

Detailplaneeringu autori Jüri Siimu hinnangul olid planeeringu kõik küljed samuti hästi tehtud.

Üks detailplaneeringuala omanik ja arendaja on AS Merko Tartu, mille juhatuse liikme Juhan Variku sõnul on plaanis kortermajade ehitust alustada esimesel võimalusel pärast ehituslubade saamist. Täpset aega ei osanud Varik öelda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles