Arhitekt peegeldab raamatus Tartu kujunemist

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Raul-Levroit Kivi (85) koos oma artiklite kogumikuga aastal 2005.
Pildil Raul-Levroit Kivi (85) koos oma artiklite kogumikuga aastal 2005. Foto: Sille Annuk

Tartu linnamuuseum on saanud esitlusküpseks raamatu «Arhitekt kui dirigent», mis koosneb arhitekt Raul-Levroit Kivi (1920–2009) ajakirjanduses, õige palju Edasis ilmunud artiklitest, milles peegeldub Tartu sõjajärgne kujunemine. Koostaja Reet Neithal on paigutanud raamatusse ka autori mälestusi ja teiste kirjutatud tekste.

Raamatu «Arhitekt kui dirigent» esikaas.
Raamatu «Arhitekt kui dirigent» esikaas. Foto: TPM

Aastal 1938 Tallinna tehnikumi ehitusosakonna ja 1950 Tallinna polütehnilise instituudi arhitektuuriosakonna lõpetanud Kivi töötas algul Tartus Eesti Projekti peaarhitektina ja seejärel, aastail 1972–1982, kultuurimälestiste restaureerimise ja projekteerimise instituudi Tartu sektori arhitektuuriala peaspetsialistina.

Kivi on planeerinud Tartus Riia ja Võru tänava hargnemiskohal asuva väljaku, koostanud linna keskuse detailplaneerimise projekti, kõrgkoolide perspektiivse paiknemise skeemi ja vanalinna regenereerimise projekti.

Ta on kavandanud elamuid ja ühiskondlikke hooneid Tartus ja mujal Eestis. Tema 400-kohalise laiekraankino tüüpprojekti, mis Tartus kerkis Ekraani kinoks, rakendati ka Kohtla-Järvel, Võrus ja Tallinnas ning väljaspool Eestitki. «Seda kasutati ligikaudu kümnes kohas, ka Lätis ja Leedus,» kirjutab Kivi.

Karl Ernst von Baeri maja Tartus on tema projekti järgi restaureeritud samal aastal (1982), kui ta jäi pensionile, kusjuures tol ajal asus ta elama sealsamas õuel restaureeritud endises tall-tõllakuuris. «Olles praegu meenutaja, mõtiskleja, vahetevahel ka nõuandja, konsultant või ekspert, elan ma üürnikuna nn Baeri tallis,» kirjutab Kivi. «Elan üksi. Meie tugev abielu Lindaga, mis algas ühiste püüdlustega luua vaesust trotsides kena kodu, pidas vastu nelikümmend aastat.»

Raamatu «Arhitekt kui dirigent» esitlus on Tartu linnamuuseumis (Narva mnt 23) reedel, 15. detsembril kell 16. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles