Tehnilise vea tõttu tuli olümpiaadi korrata

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval lahendas geograafiaolümpiaadi ligi 1700 õpilast ning olümpiaadi veebikesk­konna server ei pidanud koormusele vastu. Pilt on illustreeriv.
Laupäeval lahendas geograafiaolümpiaadi ligi 1700 õpilast ning olümpiaadi veebikesk­konna server ei pidanud koormusele vastu. Pilt on illustreeriv. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Laupäeval leidis aset piirkondlik geograafiaolümpiaad, mille ülesandeid asusid lahendama 7.–12. klasside õpilased üle Eesti. Olümpiaadiküsimustele vastamine käis arvutiga hariduse ja infotehnoloogia sihtasutuse (HITSA) Moodle’i veebikeskkonnas.

Olümpiaadiülesandeid lahendas ligi 1700 õpilast ning sellele koormusele ei pidanud veebikeskkonna serverid vastu. Olümpiaadi esimene tund kulges plaanipäraselt, kuid umbes kella kümnest HITSA Moodle’i keskkond enam ei reageerinud või tegi seda aeg-ajalt.

«See oli päris paras ehmatus,» kirjeldas geograafiaolümpiaadi koordinaator Ülle Liiber laupäevast vahejuhtumit. Osa õpilasi sai tõrkest hoolimata laupäeval kõikidele olümpiaadiküsimustele vastatud, kuid see ei kulgenud neil tehniliste viperuste tõttu just eriti ladusalt.

Hoolimata lühikesest ettevalmistusajast said eile kõik õpilased geograafiaolümpiaadi ülesanded lõpuni lahendada.

«Ega see õpilaste keskendumist silmas pidades väga mugav ei olnud, kui süsteem õpilase iga natukese aja pärast välja viskas,» lisas Liiber.

HITSA infosüsteemide arenduskeskuse juht Pirgit Kahro selgitas, et tõrke tekitas mitme halva asjaolu koosmõju. «Oktoobris läks programm üle uuele versioonile ning mõned koodid vajasid seetõttu uuesti optimeerimist. Ka oli süsteemis väga palju inimesi ning server vedas suure koormuse tõttu alt,» rääkis ta.

Uus katse

Eile oli võimalik kõigil neil õpilastel, kes laupäeval olümpiaadiülesannetega arvuti tõttu hätta jäid, need tõrgeteta lõpuni lahendada.

«Me pakkusime olümpiaadikorraldajatele välja, et ehk nad teeks olümpiaadi uuesti alles jaanuaris, siis oleks meil jäänud rohkem aega tegeleda probleemide ennetuse ja kõrvaldamisega,» lisas Kahro.

Hoolimata lühikesest ettevalmistusajast said eile kõik õpilased geograafiaolümpiaadi ülesanded lõpuni lahendada. «Need tõrked, mis tekkisid laupäeval, saime tänaseks (eilseks – toim) parandatud,» märkis Kahro. Ta lisas, et süsteemi kallal tuleb veel tööd teha, et sääraseid äpardusi edaspidi vältida. 

«Nii suurt tõrget pole varem ette tulnud. Ühe Tallinna piirkondliku vooru ajal tekkis küll samuti tehniline aps, aga seal leiti probleemile kiirelt lahendus ning olümpiaadi uuesti ei olnud tarvis teha,» rääkis Kahro.

Kaks pingerida

Ülle Liiber selgitas, et tehnilise tõrke pärast koostavad hindajad kaks pingerida. «Hindame laupäeval tehtud ja täna (eile – toim) tehtud töid eraldi,» sõnas ta.

Liiber lisas, et veebis ülesannete lahendamise süsteem on hea ning siiamaani on kõik olümpiaadid kulgenud tõrgeteta. 

«Arvutis on võimalik koostada huvitavamaid küsimusi, kasutada mitmesuguseid graafikuid ja kaarte,» tõi Liiber välja arvutis olümpiaadiülesannete lahendamise positiivsed küljed. 

Veel möönis ta, et tehnikaga juhtub ikka igasuguseid äpardusi. «Loodetavasti oli see viimane niivõrd ulatuslik probleem,» märkis geograafiaolümpiaadi koordinaator.

Pirgit Kahro jällegi lubas, et HITSA töötajad teevad kõik, et vältida edaspidi probleeme. Siiski nentis ta, et tehnikaga võib kõike juhtuda. «Ma ei saa garanteerida, et see oli viimane kord,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles