Vanemuise mägi täitub järjest hoonetega

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitektibüroos Siim & Põllumaa valminud 3D-mudelil on näha, kuhu ja kui kõrged hooned tulevikus Vanemuise ja Kitsa tänava vahele kerkivad.
Arhitektibüroos Siim & Põllumaa valminud 3D-mudelil on näha, kuhu ja kui kõrged hooned tulevikus Vanemuise ja Kitsa tänava vahele kerkivad. Foto: eskiis

Linnavalitsus avalikustas Kitsas 8 krundi detailplaneeringu eskiislahenduse, mille järgi kerkib Vanemuise ülemise parkla kõrvale uus kuuekorruseline elu- ja ärihoone.

Kõnealune krunt on umbes 940 ruutmeetrit suur ja sellel asub praegu kolmekorruseline ärihoone. Planeering näeb ette nii selle hoone rekonstrueerimist kui uue hoone püstitamist.

Kuna krunt asub Tartu vanalinna muinsuskaitseala kaitsevööndis ja arheoloogilise miljööpiirkonna alal, koostati detailplaneeringu jaoks muinsuskaitse eritingimused. 

Nii näiteks on hoonete välisviimistluses keelatud kasutada imiteerivaid materjale ja praeguse maja välismõõtmed ja esifassaadi kujundus tuleb säilitada. 

Meie eesmärk pole seda odava hinna eest maha müüa ja probleemist lahti saada, lausus Urmas Ahven.

Planeeringu järgi võib uus hoone olla Kitsa tänava poolses osas kuni kolmekorruseline ja krundi kaugemas küljes kuni kuuekorruseline. Lubatud on maa-alune parkimiskorrus. Kaevetöid võib teha arheoloogilise järelevalve all. 

Kitsas 8 krunt kuulub osaühingule Marteburg, mille omanik on oma firma kaudu tuntud Tartu kinnisvaraettevõtja Mart Avarmaa. Planeeringu koostas arhitektibüroo Siim & Põllumaa. 

Magus asukoht

Avarmaa ütles Tartu Postimehele, et soovib planeeringu kehtestamise järel krundiga kohe edasi tegeleda. Suure tõenäosusega järgmisel aastal maatükil siiski ehituseks veel ei lähe, sest korraliku projekti tegemine võtab aega.

«Tahame põhjalikult projekteerida ja teha küllalt täpse projekti. Elu on näidanud, et pealiskaudne projekt ei õigusta ennast. Nii võib tekkida igasuguseid probleeme. Me tahame teha nüüdisegse ja korraliku ehitise,» rääkis Avarmaa. Ta pakkus ehituse võimalikuks algusajaks ülejärgmist aastat.

Avarmaa sõnul tuleb siis vaadata, mis ehitusmaailmas toimub, aga üldjoontes ei näinud ta põhjust, miks arendusega kauem oodata. «See on ju magus asukoht. Kesklinnas ja lihtsalt seisab. Sellist tasub arendada,» lausus Avarmaa. Ta märkis, et kohe tema krundi vastas üle Kitsa tänava valmisid tänavu sügisel kaks uut äri- ja elumaja.

«Meie tegevust see ei mõjutanud, aga peab ütlema, et Vallikraavi Kinnisvara tegi sinna ilusad hooned. Muidu oli seal lihtsalt üks auk ja kasvas võsa. Olen alati olnud selle poolt, et kui linna midagi ilusat tahetakse teha, tuleks seda soodustada, mitte kahe jalaga vastu seista,» rääkis Avarmaa.

Uus hotell

Avarmaa uue hoone kõrvale peaks tulevikus kerkima veel teinegi uusehitis. Nimelt kehtestas Tartu linnavolikogu juba 2002. aastal Kitsas 6 krundi detailplaneeringu, mille järgi võiks sinna ehitada kuni kaheksakorruselise hoone.

Maatükk kuulub osaühingule Velmares, mille omanikud on Antti Moppel ja Andres Linnas. 

Viimase sõnul on krundiga seoses olnud mitmesuguseid mõtteid, kuid ühtegi kindlat ideed praegu arutusel ei ole. Kõige rohkem on mõeldud hotellile. 

«Üks idee on tõesti teha hotell, aga selleks peaks kõigepealt leidma korraliku operaatori, kes tahaks Tartusse tulla. Asukoht on ju väga hea, hotell paistaks üle linna. Aga kas see äriplaan ka välja veab, ei oska öelda,» sõnas Linnas.

Tartu linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonna juhataja Urmas Ahven ütles, et üldplaneeringuga on antud ka võimalus ehitada Vanemuise 15 krundile ehk praeguse parkla alale kolme- kuni viiekorruseline parkimismaja. 

Linnale kuuluva maatüki vastu on aegade jooksul huvi tundnud ka mitu eraettevõtjat, kuid kaugemale pole see viinud.

«Idee on ju ilus, aga sellisel moel ei ole idee teostajaid. Nad kõik on olnud huvitatud sellest, et linn müüks parkimismaa ära, aga kuidas siis tagada, et seal säilivad avalikuks kasutuseks mõeldud parkimiskohad, kasvõi näiteks teatrikülastajatele,» sõnas Ahven. «Meie eesmärk pole seda odava hinna eest maha müüa ja probleemist lahti saada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles