Päevatoimetaja:
Aime Jõgi
(+372) 739 0359

Käib lodjakoja rajamise kolmas katse (3)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Ujula tänava lõppu linnaujula kõrvale on kavas ehitada lodjakoda (suurim hoone), laohoone ja uus vetelpäästejaam.
Ujula tänava lõppu linnaujula kõrvale on kavas ehitada lodjakoda (suurim hoone), laohoone ja uus vetelpäästejaam. Foto: Arhitektuuribüroo Salto

Tartu linnavalitsus andis ehitusload linnaujula kõrval asuva vetelpäästejaama lammutamiseks ning selle naabrusse uue lodjakoja rajamiseks. Kuid lammutamiseks ja ehitamiseks läheb tuleval suvel juhul, kui Tartu linnavalitsus saab tööks eurotoetust.

«Plaan on edenenud, seekord võttis asja käsile linn,» märkis Ujula tänava lõpus tegutseva MTÜ Emajõe Lodjaselts juht Priit Jagomägi. «Lootus on, et saame lodjakoja, kui ehitushinnad jälle suurt hüpet ei tee. Meil endal on juba kaks korda projektid, raha ja ehitusluba käes olnud, kuid töö hind on eest ära läinud. Vast nüüd kolmas katse õnnestub.»  

Tartu linnavalitsus tahab Euroopa Liidu rahastatava Eesti-Vene piiriülese koostööprogrammi toetusega Ujula tänava lõppu rajada uue lodjakoja ehk ligi 700-ruutmeetrise hoone vanade siseveelaevade remontimiseks ja ehitamiseks. 

Põhiosa hoonest moodustabki nimetatud töödeks ning materjali hoidmiseks vajalik hall. Ümber selle on kavandatud väiksemad abiruumid, kus saab korraldada õpitu­­basid, samuti tulevad sinna sepi- ja köiekoda ning olmeruumid. 

Lisaks lodjakojale on kavas selle naabrusse linna oma rahaga ehitada laevade-paatide hoiuruum ja uus vetelpäästejaam. 

Kompleksi eelprojekti tegi arhitektuuribüroo Salto, mis võitis aastaid tagasi korraldatud lodjakoja arhitektuurivõistluse. Toona soovisid lodjaselts ja linnavalitsus ehitada ligi 2400-ruutmeetrise lodjakoja, kuid rahapuudusel läks plaan vett vedama.

Lodjakoja rajamine on Eesti-Vene piiriülese koostööprogrammi projekti «Majanduslikult jätkusuutlik ja keskkonnasäästlik Peipsi järve piirkond» jätkuprojekt. Et Eesti-Vene piiriülesest koostööprogrammist saavad toetust taotleda vaid omavalitsused, otsustas Tartu linnavalitsus lodjakoja rajamisele kaasa aidata ning tööks programmist eurotoetust nõutada.

«Eelvoorus kiideti meie taotlus heaks,» ütles Tartu linnavalitsuse linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgenson. «Kevadel selgub, kas saame toetuse ja võime tööle hakata.»

Tartu järgmise aasta eelarves on lodjakoja ehita­­miseks 525 000 eurot, millest 312 000 eurot on eurotoetus ja 213 000 eurot linna raha. Lodjakoja ehitus peaks algama suvel, töö käib kaks aastat. Piiriülesest koostööprogrammist loodetakse saada 620 000 eurot, millele Tartu linnavalitsus lisab ligi 420 000 eurot. Kogu kompleksi väljaehitamiseks ja ümbruse korrastamiseks kulub praeguse arvestuse järgi ligi 1,6 miljonit eurot. 

«Lähitulevikus tuleb otsustada, kas arendada välja kogu kompleks või rajada see järkude kaupa, alustades lodjakojast,» ütles Kunnar Jürgenson.

Praegu avaneb Emajõe paremkaldalt vetelpäästejaamale ja ajutisele lodjakojale selline vaade.
Praegu avaneb Emajõe paremkaldalt vetelpäästejaamale ja ajutisele lodjakojale selline vaade. Foto: Margus Ansu
Tagasi üles