Suvise noortepeo valikusõel tuli tihe

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus oli noorte laulu- ja tantsupeole pürgivatel kollektiividel 39 eelproovi. Pildil dirigeerib laulupeo kunstiline juht Veronika Portsmuth segakoore Tartu Ülikooli aulas peetud eelproovis.
Tartus oli noorte laulu- ja tantsupeole pürgivatel kollektiividel 39 eelproovi. Pildil dirigeerib laulupeo kunstiline juht Veronika Portsmuth segakoore Tartu Ülikooli aulas peetud eelproovis. Foto: Margus Ansu

Suvisele noorte laulu- ja tantsupeole «Maa ja ilm» pür­­gib Tartu kandist paarisajas kollektiivis tuhandeid noori, kellest esimesed on juba rõõmusõnumi kätte saanud. Tihe valikusõel jätab aga osa ka pealtvaatajate hulka.


1.–3. juulini Tallinnas peetavale noortepeole pääsevad tantsijad ja võimlejad on juba selgunud. Tartumaalt läbis valikusõela üheksa tantsurühma ja kaks võimlejate rühma. Tahtjaid oli üle kahe korra enam.

Tartu linnast jäi sõelale 564 tantsupeolist 37 rahvatantsurühmas, lisaks veel sada võimlejat üheksas rühmas.

Tänavu uudsena lauluväljakul laulukaare ees peetavale tantsupeole tuleb 8450 tantsijat ja nende juhendajat.

«Tantsijate hulgas on kõva konkurents ja nad teavad seda väga hästi ka ise,» sõnas noortepeo Tartumaa kuraator Astrid Hallik.

Suur tung

Laulupeole pürgivatest kollektiiviliikidest on juba vastused käes segakooridel ja nei-dudekooridel, neist liikidest läbisid Tartumaal sõela kõik pürgijad, kinnitas noortepeo Tartu linna kuraator Liidia Konsa.

Tartu linnas vandus alla üks segakoor, pürgimas oli 17 koori 737 osavõtjaga. Peole on oodatud kõik end üles andnud seitse neidudekoori 294 lauljaga ja mõlemad meeskoorid 81 lauljaga. Poistekoore on Tartust peole sõitmas 11, praegustel andmetel on kõrvale jäämas üks koor.

Ootusärevus püsis eile veel mudilas- ja lastekooride hulgas, sest kõigis maakondades ei ole eelproovid lõppenud. Tartust on peole pürgimas 20 mudilaskoori 753 lauljaga, 14 lastekooris on 771 lauljat. Tartumaalt pürgis peole ühtekokku 33 koori.

Teadmata on veel puhkpilliorkestrite käekäik, sest teine eelproov on eeloleval nädalavahetusel. Maakonnast pürgib peole kaks puhkpilliorkestrit, linnast viis. Lisaks veel neli sümfooniaorkestrit, kolm rahvamuusikaansamblit ja üks rokkansambel.

Liidia Konsa võrdles, et eelmisel noortepeol 2007. aastal käis Tartust 91 kollektiivi 2746 osalejaga, tänavu on peole pürgimas 144 kollektiivi 4396 osalejaga. Ta märkis, et nii suureks lõplikud arvud ei jää, sest kõik kahjuks ei läbi valikusõela, samas on kokku löödud sügisese registreerimise arvud, eelproovides oli mõnelgi juhul esinemas vähem kollektiiviliikmeid.

Konsa sõnul on kõik õpetajad igal juhul ära teinud väga suure ja tänuväärse töö. Ehkki mõne laulu kohta on ka väidetud, et need on rasked, on laulud tema sõnul ilusad. Sellest ei pruukinud üksi harjutades veel hästi arugi saada, laulupeotunne hakkas tulema eelproovides.

Lõplik selgus mai lõpus

Laulu- ja tantsupeo sihtasutuse kommunikatsioonijuht Sten Weidebaum rääkis, et kõigil laulupeolistel peaks osalemise kohta vastus käes olema 20. maiks. Laulukaare alla on tema sõnul oodatud 24 000 laulupeolist, kellest tervelt kolmandik on mudilaskoorid. Selles kooriliigis on ka kõige suurem konkurents.

Tallinnas hakkab laulu- ja tantsupeo karussell tuure võtma kohe pärast jaanipäeva.

26. juunil algab lava sättimine, 27. juunil algavad tantsijate proovid. Laulupeoliste proovid algavad 1. juulil.

Noortepidu
«Maa ja ilm»

• Reedel, 1. juulil kl 19 noorte laulu- ja tantsupeo «Maa ja ilm» avamine ning tantsupeo esimene etendus.
• Laupäeval, 2. juulil kl 20 tantsupeo teine etendus.
• Pühapäeval, 3. juulil kl 9 rongkäik, mis jätkub laulupeoga umbes kl 13.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles