Opositsioon püüab pidurdada Tartus lasteaiatasu tõusu

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: graafika TPM

Kui Tartu linnavõimud midagi ei tee, kerkib uuel aastal lasteaia kohatasu n-ö vana Tartu lasteaedades 70 euro ja 50 sendini ehk kuue euro võrra kuus. Seepärast, et volikogu kehtestatud korra järgi on kohatasu suurus 15 protsenti eelneva aasta riiklikust alampalgast. Alampalk on tänavu aga 470 eurot ja uuel aastal 500. See tähendab ületuleval aastal uut kohatasu suurenemist 75 euroni kuus. Kui linnavõimud midagi ei tee.

Tõus ei puuduta nüüd ja kohe Tartu linna koosseisu liidetud endise Tähtvere valla Ilmatsalu lasteaeda, kus kohatasu on poliitikute lubaduse järgi õppeaasta lõpuni senises suuruses ehk 30 eurot kuus. Selle kohta, kuidas hind muutub, et see sama omavalitsuse piires oleks õiglane, polnud eilseks veel selget vastust kõlanud.

Pidur peale

Läinud nädalal püüdsid valimisliidus Tartu Heaks volikokku pääsenud Jüri-Ott Salm ja Jüri Kõre midagi ette võtta ja esitasid eelnõu, mille sisu on lühidalt haakida kohatasu lahti alampalgast ja jätta see selle aasta tasemele. Eelnõu esitajate soov on, et asjakohane määrus jõustuks 1. jaanuaril.

Jüri Kõre põhjendas eelnõu üle andes, et kui jätkuks senine seotus alampalgaga, tähendaks see uuel aastal hinnatõusu üheksa protsenti. «See on märkimisväärne kasv,» nentis Kõre. Rahandusministeeriumi prognoos ütleb tema sõnul, et keskmine palk kasvab kolm korda väiksema tempoga.

«Kas peaks leppima olukorraga, et riik suurendab lapsetoetusi, et sünniks rohkem lapsi, ja kohalik omavalitsus korjab selle raha ära, töötab riigi poliitikale vastu,» kommenteeris ta.

Koalitsioon ei toeta

Tartu haridusosakonna juhataja Riho Raave piirdus lühikese kommentaariga: «See on poliitiline otsus.» Sama napp oli hariduse abilinnapea Madis Lepajõe: «Me ei ole näinud arvutusi, linnavalitsus ei ole seisukohta kujundanud.»

Pärastlõunal saatis linnapea Urmas Klaas aga kommentaari, kus ta ütles, et linnavalitsus ei toeta eelnõu.

Ta lisas oma vastuses, et eelnõus ei ole kirjas, mille arvelt kaetakse 2018. aastal kohatasu arvelt laekumata jääv 319 000 eurot.

«Paneme tähele, et kulud lasteaedade ülalpidamiseks suurenevad 2018. aastal umbes 11,5% (suurenemine 2,2 miljonit eurot),» kirjutas ta. «Et pehmendada alampalgaga seotud kohatasu tõusu, ei rehkenda me kohatasu mitte jooksva aasta alampalga järgi, vaid teeme seda aastase nihkega, see tähendab eelmise aasta alampalga järgi.»

Klaas meenutas, et suurem tõus oli 2014. aastal, kui kohatasu munitsipaallasteaedades kasvas umbes 14 eurot, kuid kõikides eralasteaedades langes üsna palju, 50–100 eurot, sõltuvalt eralasteaiast. 

Seotus alampalgaga on endiselt oluline, sest alampalga kasv toob kaasa ka suuremad kulud lasteaedades, ütles linnapea.

«Seotus alampalgaga on endiselt oluline, sest alampalga kasv toob kaasa ka suuremad kulud lasteaedades,» lisas Klaas.

Volikogus opositsiooni jäänud sotsiaaldemokraadid toetavad fraktsiooni juhi Jarno Lauri sõnul seda, et lasteaiatasu jääks samaks. Ka EKRE toetab hinnatõusu ära jätmist. 

49 liikmega volikogus on Reformierakonnal ja Keskerakonnal kahe peale 27 kohta, neil on koostöölepe ka kahe volinikuga valimisliiduga Tartu Eest. 

Valimisliidu Tartu Heaks nõunik Toomas Kalmus märkis, et võibolla mõnel Keskerakonna saadikul ja valimisliidul Tartu Eest, kes enne valimisi kritiseerisid praegust süsteemi, tärkab südametunnistus ja nad vähemalt ei hääleta selle eelnõu vastu või jalutavad seni koridoris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles