Noored sulgpalliässad näitasid oodatult vägevat taset

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teenitud võit: U19 turniiri esikohamees Arnaud Merkle loovutas vastastele viie matši peale vaid ühe geimi.
Teenitud võit: U19 turniiri esikohamees Arnaud Merkle loovutas vastastele viie matši peale vaid ühe geimi. Foto: Sille Annuk

Annelinna spordimaja oli reedest pühapäevani täis suuremaid ja väiksemaid sulgpallureid, kes võtsid mõõtu Yonex Estonian Juniori Euroopa karikaetapil. Sportlasi oli kohale tulnud veerandsajast riigist ning nagu rahulolevalt tõdes võistluste peakorraldaja Mart Siliksaar Triitoni sulgpalliklubist, osutus turniiri tase oodatust veelgi kõrgemaks.

Võistluste peaala, noormeeste U19 vanuseklassi turniiri säravaimad nimed olid juunioride Euroopa edetabeli esimene ja kolmas mees, prantslased Christo Popov ja Arnaud Merkle, samuti oli kohal värske Euroopa noortemeister Georgi Karpov Venemaalt. 

Favoriidid vääratasid

Võistluste suurima ootamatusena pidi Popov pakkima reketi aga juba pärast laupäevast kaheksandikfinaali, kus tunnistas kolmes geimis Taiwani mängija Yu Sheng Po paremust. Paremini ei käinud ka Karpovi käsi, kes jäi samuti 16 parema seas alla ukrainlasele Danylo Bosniukile.

Merkle ja Bosniuk murdsid end lõpuks ka finaali, kusjuures poolfinaalis suutsid mõlemad üle mängida Taiwani sulgpallurid, Bosniuk suutis seal välja tulla 0:2 kaotusseisust.

Finaal kulges suhteliselt selgelt Arnaud Merkle’i taktikepi all. Avageimi võitis ta koguni 11:4, teises geimis lasi küll jala sirgu ja kaotas selle 5:11, kuid kolmas geim tuli jällegi prantslasele 11:8, neljas 11:4 ning sellega oli võidetud kogu mäng ja Tartu turniir.

«Kõik eksivad, aga võidab see, kes vähem eksib. Seega eksis Merkle kogu turniiri peale kõige vähem ning suutis kõige paremini vastastele oma mängu peale suruda,» nentis Mart Siliksaar.

Laeks poolfinaalid

Eesti sulgpallureist sai U19 vanuseklassi meesüksikmängus parima tulemuse Karl Kert, kes teenis kaks võitu – teises ringis sai ta jagu viienda asetusega hollandlasest Dennis Koppenist – ja edenes kaheksandikfinaali, kus tuli aga šotlase Matthew Grimley üleolekut tunnistada. Naisüksikmängus ükski eestlanna teisest ringist kaugemale ei jõudnud.

Kõige parema tulemuse said meespaarismängus Karl Kert ja Marcus Lõo, kes jõudsid välja poolfinaali. Seal pidid nad tunnistama turniiri hilisemate võitjate, kaksikvendade Christopher Grimley ja Matthew Grimley kindlat paremust.

Koos soomlanna Inalotta Suutarineniga pääses Lõo poolfinaali ka segapaarismängus, kuid sealgi tuli vastu võtta kaotus. Naispaarismängus jõudsid Hannaliina Piho ja Liisa-Lotta Tannik meie parimatena veerandfinaali.

U17 vanuseklassis ükski meie sulgpallur nelja parema hulka ei pääsenud.

Yonex Estonian Junior

U19 vanuseklassi võitjad

• Meesüksikmäng: Arnaud Merkle (Prantsusmaa)

• Naisüksikmäng: Hsieh Yu Ying (Taiwan)

• Meespaarismäng: Christo­pher Grimley – Matthew Grimley (Šotimaa)

• Naispaarismäng: Milou Lugters – Alyssa Tirtosentono (Holland)

• Segapaarismäng: Mihhail Lavrikov – Anastassia Šapovalova (Venemaa)

Milles peitub Aasia fenomen? 

U19 naisüksikmängus jäi võitja selgitamine Aasia siseasjaks, kui finaali jõudsid taiwanlannad, turniiril esimese asetusega Huang Yin Hsuan ja neljanda asetusega Hsieh Yu Ying. 

Kuigi maailma juunioride edetabelis paikneb Hsuan Yingist kaheksa kohta kõrgemal (vastavalt 16. ja 24. koht), siis sedapuhku osutus paremaks Ying, kes võitis kohtumise 11:9, 11:6, 6:11, 11:5.

Kui heita pilk maailma täiskasvanute ja juunioride edetabelitele, siis on muul maailmal Aasia sulgpalluritele raske midagi vastu panna. Meestest juhib küll edetabelit taanlane Victor Axelsen ning naistest on hispaanlanna Carolina Marin neljas, kuid nemad on erandid ning üldpildis teevad ilma Hiina, Indoneesia, Malaisia, Tai, Jaapani, Lõuna-Korea, India ja teiste Aasia riikide sportlased. 

Miks see nii on või mida asiaadid teisiti teevad, et nad teistest nii selgelt üle on? «Esiteks on selle taga väga pikad traditsioonid ning on tekkinud koolkonnad, kes põlvest põlve annavad oma teadmisi edasi,» selgitas Mart Siliksaar. «Siit tulevad ka eeskujud, kes on väga tähtsad. Näiteks Hiinas võin ma päevas vaadata telekast kuus tundi sulgpalli, Eestis näen telekast seda heal juhul korra kümne aasta jooksul.»

Aasias on parimad sulgpallurid koondatud ühistesse treeningukeskustesse, kus neile on tagatud parimad tingimused. 

Teine fenomen on Siliksaare sõnul elustiil: Aasias on inimmass nii suur, et kui sa tahad olla tegija, tahad olla keegi, siis pead sa olema mingis vallas eesotsas. «Siia tuleb lisada see, et Aasia inimesed on märksa suurema töövõimega kui enamik eurooplasi – tippu aga saavadki jõuda vaid need, kes teevad kõvasti tööd,» märkis Siliksaar. 

Kui naisüksikmängus kuulus Taiwani sportlastele kaksikvõit, siis meesüksikmängus pidid mõlemad poolfinaali jõudnud taiwanlased tunnistama vastaste paremust. Pildil Su Li Yang, kes kaotas kolmes geimis Arnaud Merkle'ile.
Kui naisüksikmängus kuulus Taiwani sportlastele kaksikvõit, siis meesüksikmängus pidid mõlemad poolfinaali jõudnud taiwanlased tunnistama vastaste paremust. Pildil Su Li Yang, kes kaotas kolmes geimis Arnaud Merkle'ile. Foto: Sille Annuk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles