Suri laululooja Aadu Birnbaum

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aadu Birnbaum saksofoniga oma maja juures.
Aadu Birnbaum saksofoniga oma maja juures. Foto: Kuvatõmmis

7. detsembri hommikul suri pärast rasket haigust Aadu Birnbaum, kelle kodu asus Konguta vallas Vahessaare külas, kuid kelle laulud levisid aastakümneid laialt kogu Eestis ja kaugemalgi. 17. veebruaril 1938 sündinud pillimehest ja heliloojast jäi maha kümneid ja kümneid meloodiaid, millest paljudele kirjutas ta ise sõnad. Oma lemmikžanriks pidas ta jazzi ja saksofonistina mängis läbi suure osa swingiklassikast.

«Olen mitmeid pille mänginud, muusikat loonud ja arranžeerinud, kontserte ja konkursse korraldanud,» on ta kirjutanud oma veebisaidile. «Olin AS Tartu Laululava viimane muusikatoimetaja ja Tartu jazziklubi president, minu kureerida olid ka laululaval koos käinud noortebändid.»

Tema enda ansamblid Ratex, Viljandi jazzsekstett ja Holarid esinesid edukalt konkurssidel ja festivalidel ning nende kontserttuurid ulatusid ka piiri taha.

Ta noppis auhindu Eesti Raadio estraadilaulude võistluselt ja ka sellistelt konkurssidelt, nagu «Meri, mehed ja maa» ja Valge Daami lauluvõistlus. Tema laule on laulnud teiste hulgas Georg Ots (siin saab kuulata laulu «Kodutunne»), Kalmer Tennosaar, Uno Loop, Vello Orumets (siin saab kuulata laulu «Minu meri ja maa»), Ivo Linna, Ervin Lillepea ja Olev Vestman ning ansamblid MTJ ja Seelikukütid.

Trükist on ilmunud Aadu Birnbaumi «Laulud ja pillilood». Oma veebisaidile on ta pannud välja noodikirjas ja kuulamisfailidena heliloomingut. «Saadan oma lapsed internetiavarustesse rändama,» on ta lisanud. «Mine tea, äkki leidubki mõnele neist ka kohake kellegi südames.»

Veebis leidub videoid tema lauludega mitmelt esitajalt. Siinse järelehüüde juures on video, mille meloodia pealkirjaks on Aadu Birnbaum noodilehele kirjutanud «Õdang – Õhtune viis» ja lisanud «Pala kahele tenorsaksofonile». Videosse on pealkirjaks märgitud ekslikult «Õhtune viis e. Ma suudlen teie kätt, madaam».

Laululooja poja Andres Birnbaumi teatel toimub ärasaatmine 16. detsembril kell 12 Tartus Rahumäe kalmistul krematooriumi suures saalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles