Tartut tabas turistide laine

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Giid Elina Aro (keskaegsetes rõivastes) tutvustab turistidele Tartut.
Giid Elina Aro (keskaegsetes rõivastes) tutvustab turistidele Tartut. Foto: Margus Ansu

Selle aasta esimeses kvartalis peatus Tartu majutusettevõtetes koguni 19,5 protsenti rohkem turiste kui 2010. aastal samal ajal. Tartu abilinnapea Karin Jaansoni hinnangul näitavad numbrid seda, et turismivaldkonnas on mõõnaaeg möödas.


Linnavalitsuse teatel peatus 2011. aasta esimese kvartali jooksul Tartu majutusettevõtetes kokku 29 037 inimest, kellest siseturistid moodustasid 66,4 protsenti. Eelmise aastaga võrreldes kasvas kiiremini välisturistide arv - 21,2 protsenti, siseturistide arvu kosus 18,7 protsenti.

Võrreldes kogu Eesti turistide arvu suurenemist (15,6 protsenti) kasvas Tartus majutatute arv kiiremini.

«Ka suvi tõotab Tartule rohket külaliste saabumist, sest ainuüksi üleeuroopaline folkloorifestival Europeade toob Tartusse ligi kolm tuhat rahvatantsijat ja --auljat,» kinnitas Jaanson. Ta lisas, et selge trendi muutus on toimunud Venemaalt pärit külaliste arvus. Kui varasematel aastel oli kiire kasv jaanuaris, siis nüüd oli rekordkuuks märts, mil Venemaalt pärit majutatute arv kasvas üle 2,5 korra.

Ööbimiste arv Tartu majutusettevõtetes kasvas eelmise aasta sama ajaga võrreldes 26,7 protsenti. Tartus keskmiselt viibitud aeg pikenes 1,62 öölt 1,71 ööni.

Enim saabus esimeses kvartalis Tartusse välisturiste Soomest (2748), Venemaalt (2230) ja Lätist (1031). Päritoluriikide järgi olid suurimateks kasvavateks turgudeks Venemaa ja Läti. Tartus majutatud Venemaa turistide arv kasvas 76,6 protsenti ning Läti turistide arv 35 protsenti.

Kõige pikemalt peatusid Tartus sakslased - keskmiselt 2,76 ööd ning kõige lühemaks ajaks jäid Tartusse lätlased - keskmiselt 1,4 ööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles