sTARTUp Day kasvas aastaga sisult poole suuremaks

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Baltimaade suurimaks ärifestivaliks tõusnud sTARTUp Day toob täna Emajõelinna üle 2500 osaleja ning rohkem kui 80 esinejat üle maailma. Festivali eesmärk on tutvustada Tartut, innustada ettevõtlust ning viia iduettevõtted kokku investoritega.

sTARTUp Day programmijuhi Andrus Kurvitsa sõnul on ärifestival kasvanud aastaga sisu mõttes poole suuremaks. Kui eelmisel aastal Eesti Rahva Muuseumis peetud festivalil oli programmis kümme teemaplokki, siis tänavu on plokke kakskümmend. Ka esinejate hulk on kasvanud kahekordseks ehk neljakümnelt kaheksakümnele.

Ainukesena on mõnevõrra vähenenud festivali kuulajate-vaatajate arv, sest ruumi oli ERMis rohkem. «Seekord pidime panema endale 2500 peale piiri, sest me soovime, et inimesed tunneks ennast Ahhaa teaduskeskuses hästi,» sõnas Kurvits. Samas märkis ta, et väike küünarnukitunne on sellistel üritustel ülioluline.

Nullist kangelaseks

Tänavusel ärifestivalil on neli lava ja kaks seminariruumi. Lisaks veel demonstratsiooniala, kus saab vaadata, mida iduettevõtted on teinud ja mida nad plaanivad. Esinejate nimekirjast võib leida põnevaid persoone nii Ameerikast kui ka Euroopast, kuid Kurvitsa sõnul tasub külastajatel teha valik eelkõige teemade järgi.

«Ma ei tooks välja eraldi nimesid, vaid pigem plokid, mida tasub kindlasti kuulata,» lausus Kurvits ning mainis esimesena Starlighti laval peetavat arutelu From Zero to Hero. Festivali peateemal võtavad sõna Rick Rasmussen Silicon Valleyst ja Nanci Govinder Šveitsist. 

«Rasmussen räägib sellest, kuidas lükata käima tehnoloogilist idufirmat, Govinderil on aga isiklik lugu, kuidas tõusta kangelaseks,» selgitas Kurvits. 

Teisena soovitas programmijuht osaleda kindlasti arutelul The Machine Economy, kus peaesinejana astub üles futurist Niko Axel Herlin Soomest. «See on tulevikule suunatud plokk ehk mis hakkab toimuma siis, kui masinad on ise õppimisvõimelised ja autod sõidavad teedel iseseisvalt. Millised töökohad säilivad, millised kaovad,» rääkis ta.

Kõikidele idufirmade inimestele soovitas program­­mijuht vaadata aga Spotlight laval plokki Funding & Pit­­ching ehk rahastamine ja veenmiskõne.

«Meil on seal väga kõvad esinejad, aga kõige tähtsam on see, et nad ei tee seda esinemisvormis. Seal on kolm start up’i, kes tutvustavad oma ideed ekspertidele. Ja need annavad kohe tagasisidet ehk mis jäi puudu või mis oli üle. See on selline backstage’i vaatamine. Info, mida investorid tavaliselt ei jaga oma start up’idega,» kirjeldas Kurvits.

Kolm eesmärki

sTARTUp Dayl on Kurvitsa sõnul kolm tähtsat eesmärki. Esiteks tutvustatakse Tartut nii kohalikule kogukonnale, kes võiks ettevõtlusega tegeleda, kui ka väliskülalistele. «Näitame, et Tartu on väga hea koht, kus elada ja oma ettevõtlust alustada,» lausus Kurvits.

Teiseks püüab festival innustada inimesi ettevõtlust alustama või vähemalt mõtlema sellele. «Meil on Tartus üle viiekümne tehnoloogilise start up’i ja me tahame seda arvu kasvatada,» sõnas Kurvits. «Mõte on selles, et ülikoolist tulevad IT-insenerid ei peaks siit ära kolima, vaid saaksid siin tööd ja oma elu jätkata.»

Kolmandaks loob ärifestival võimaluse viia kokku idufirmad ja investorid. Nii näiteks selgub täna õhtul, millisesse idufirmasse soovib Eesti äriinglite assotsiatsioon investeerida pea 200 000 eurot. sTARTUp Dayl osaleb üle saja investori.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles