Trükimuuseum valmistub saapavabrikusse kolima

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu käivad trüki- ja paberimuuseumi uues majas Kastani 48 remonditööd. Muuseumi direktor Lemmit Kaplinski loodab, et jaanuari keskpaigas saab sinna sisse kolida.
Praegu käivad trüki- ja paberimuuseumi uues majas Kastani 48 remonditööd. Muuseumi direktor Lemmit Kaplinski loodab, et jaanuari keskpaigas saab sinna sisse kolida. Foto: Kristjan Teedema

Hiljuti ostsid Aparaaditehase omanikud kinnisvara Samelini jalatsivabriku kvartalis, et loomelinnakut laiendada. Esimene asukas, kes sinna tuleva aasta alguses kolib, on trüki- ja paberimuuseum. 

Uues majas aadressil Kastani 48 on Balti riikides ainsal tegutseval trüki- ja paberimuuseumil ruumi alla 700 ruutmeetri ehk natukene vähem kui praeguses kohas. Sisse seatakse end Samelini endistesse laoruumidesse.

Uuel kohal on mitmeid plusse. Praegu paikneb muuseum tehasehoones kahel korrusel: esimesel on trükimuuseumi ja teisel paberimuuseumi osa. Uues majas on kõik esimesel korrusel. See tähendab, et ratastooliga külastajatele on tagatud täielik ligipääs.

Raha pole põhjus

Trüki- ja paberimuuseumi direktori Lemmit Kaplinski sõnul annavad uued ruumid võimaluse paremini ja loogilisemalt paigutada masinaid ja teha töötubade korraldamine mugavamaks. Praeguses kohas on kõik koos ja süsteemsust vähe, nagu ütles Kaplinski. 

Paberimuuseumist vabanevad ruumid teisel korrusel saab endale Tähe noorteklubi, esimesele korrusele tuleb tuntud toitlustusettevõte. Kevadel uksed avava toidukoha nime veel välja öelda ei saa, sest lepingut pole allkirjastatud. 

Aparaaditehase tegevjuht Erki Pruul kinnitas fakti, et uued üürnikud maksavad kallimat renti kui muuseum siiamaani. See pole aga kaugeltki tema sõnul põhjus, miks trüki- ja paberimuuseum asukohta vahetab. Ta lisas, et uus maja sobib muuseumile paremini. 

8500 kilo

Muuseumil on suur masinapark, mille hulgas on ka tuhandeid kilosid kaaluvaid seadmeid. Kõige raskem on 8500 kilo kaaluv trükimasin Victoria. Selle masina toomine Aparaaditehasesse Tallinnast kultuuritehasest Polymer oli üsna suur ettevõtmine. 

Värsked ruumid peaksid kõikide plaanide järgi valmis saama jaanuari keskpaigaks. Kaplinski ütles, et kuigi masinad on suured ja rasked, ei võta nende viimine ühest majast teise nii kaua aga, kui võiks eeldada. Üksikud raskemad masinad tuleb juppideks võtta. Suurem osa nendest on aga aluste peal, mis annab võimaluse neid hõlpsalt ühest majast teise transportida. «Ideaalis muuseum vahepeal suletud ei ole, halvemal juhul kaks-kolm päeva,» lootis direktor. 

Teine kord kolida

Suure asutuse kolimine on Kaplinski sõnul erakordselt vaevaline, pealegi on inimesed muuseumi praeguse asukohaga harjunud. «Me oleme korra juba kolinud, sellepärast me teame seda kõike,» tõdes direktor. Enne 2014. aasta kevadet paiknes muuseum samuti Kastani tänaval, kuid endise trükikoja Greif ruumides. 

Kaplinski loodab, et kolimine läheb valutult. Ta ei salga, et muuseumil on alati  olnud rahaliselt väga keeruline toime tulla ja see tegutseb entusiasmil. Küll aga näitab külastajate arv kasvu. Sel aastal loodab muuseum kokku saada 10 000 külastajat. Muuseumi rändnäitusi vaatajatest lisandub neile veel 5000. 

Loomelinnaku laienemisega Samelini kvartalisse on tehasel lisaks muuseumi asukoha vahetusele veel plaane. Üks neist on suurem taaskasutuskauplus, nagu Riia mäel paiknev Uuskasutuskeskus. Kõiki plaane on aga Pruuli sõnul veel vara välja hõigata. 

Muuseumil on mitu rasket masinat. Kõige raskem on 8500-kilone trükimasin Victoria.
Muuseumil on mitu rasket masinat. Kõige raskem on 8500-kilone trükimasin Victoria. Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles