Tartu võõrustab sajandi sulgpallivõistlust

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võistluste staar: kõigest 15-aastane prantslane Christo Popov on reitingu põhjal Euroopa parim sulgpallijuunior.
Võistluste staar: kõigest 15-aastane prantslane Christo Popov on reitingu põhjal Euroopa parim sulgpallijuunior. Foto: Kristjan Teedema

Võib liialdamata öelda, et reedest pühapäevani kannab Eesti sulgpallipealinna tiitlit Tartu. Annelinna spordimajas peetav Euroopa karikaetapp on kohale meelitanud üle kahesaja noore tippmängija kahekümne viiest riigist.

Mart Siliksaar turniiri korraldavast Triitoni sulgpalliklubist tituleeris jõuproovi otsesõnu sajandi võistluseks. «Sellise tasemega noorteturniiri pole tuhande kilomeetri raadiuses korraldatud,» märkis ta.

Tuldi Taiwaniltki

Õigupoolest on tänavune võistlus juba neljas. Esimesel korral osales turniiril kuue riigi sportlasi, teisel korral sai Tartus näha kümne ning kolmandal korral neljateistkümne riigi sulgpallinoori.

Maailma võistluste kalenderplaani on turniir alati kuulunud ning Euroopa karika­­etapi austavat nimetust on see kandnud varemgi, kuid tänavuse tasemeni pole enne küünditud. Et turniir annab ka reitingupunkte maailma edetabelisse, võib osalejaid olla kaugemaltki, nii on Tartusse kohale sõitnud Taiwani ja USA noored sulgpallurid.

«Eelmistel aastatel andis reitingupunkte vaid U19 turniir, tänavu lisandus sellele ka U17 ja U15 turniir. Et nendes vanuseklassides võisteldakse ka Euroopa meistrivõistlustel, tulevad sportlased siia sellekski, et reitingupunkte koguda,» selgitas Siliksaar. Lisaks selguvad parimad U13 ja U11 vanuseklassis.

Võistlusteks on Annelinna spordimaja saali maha mõõdetud 13 väljakut, poiste U15 turniiri alagrupimänge peetakse ka Veeriku spordikeskuse viiel väljakul, muidu ei mahuks lihtsalt ära. Turniiril võinuks osaleda veelgi rohkem sportlasi, kuid kusagile tuli piir tõmmata. Näiteks U19 vanuseklassis soovis võistlema tulla 78 sulgpallurit, kuid rahvusvaheline alaliit lubas osalema 48 sportlast.

Võistluste kõige säravamaks nimeks nimetas Siliksaar 15-aastast, kuid U19 klassis mängivat prantslast Christo Popovi, kes on maailma juunioride edetabelis parima Euroopa sportlasena kaheksandal kohal. Hiljutistel juunioride maailmameistrivõistlustel jõudis ta veerandfinaali ning Siliksaare sõnul on noormees esinenud edukalt juba ka mitmel täiskasvanute võistlusel. Popovile üritab koha kätte näidata värske U17 vanuseklassi Euroopa meister venelane Georgi Karpov. 

Koduseinte abi

Eesti sportlaste võimalustest kõneldes nimetas Mart Siliksaar esmalt Triitoni klubis treenivaid Marcus Lõod, Karl Kerti ja Hans-Kristjan Pilve, kes on U19 vanuseklassis võimelised sekkuma medaliheitlusesse. «Nad on võimelised vastu saama kõikidele,» teatas Silksaar veendunult. Kõige suuremad lootused on seotud paarismänguga, kus Lõol ja Kerdil on neljas asetus.

U17 vanuseklassi üksikmängus on Artur Ajupov asetatud tabelisse neljandana ja Christopher Siilbaum kuuendana, paarismängus evivad Ajupov ja Tauri Kilk (kõik Triitoni kasvandikud) aga lausa teist asetust.

U19 neiude konkurentsis on meie lootused seotud Eesti esinumbri Mari Ann Karjusega. Paraku loos teda just ei soosinud, sest juba avaringis tuleb vastu astuda turniiril esimese asetusega Taiwani sportlasele Yin Hsuan Huangile. Juunioride maailma edetabelis 16. kohal paiknev Huang on kahtlemata väga kõva pähkel, tõdes Tondiraba sulgpalliklubis harjutava Karjuse treener Kristo Kasela.

«Eriti palju me tema kohta ei tea, kuid ta on korralikke tulemusi teinud, nii et kindlasti on ta väga kõva vastane. Eks väljakul saab tema tasemest kõige paremini aru,» ütles Kasela.

Koos Kati-Kreet Marraniga kevadisel juunioride EMil viienda koha pälvinud Mari Ann Karjus osaleb Tartus vaid üksikmängus. «Tal pole praegu kindlat paarismängu partnerit, kellega koos harjutada,» põhjendas treener.

Euroopa karikaetapi avapäeval mängitakse U15, U13 ja U11 turniiril esmalt alagrupimänge, U17 ja U19 vanuseklass alustavad kohe väljalangemismänge. Laupäeval on kavas veerand- ja poolfinaalid ning pühapäeval finaalid. Kõigil päevadel tehakse mängudega algust kell üheksa hommikul ning pealtvaatajatele on kogu üritus tasuta.

Yonex Estonian Junior – Euroopa karikaetapp sulgpallis

• 8.–10. detsembril Annelinna spordimajas ja Veeriku spordikeskuses (ainult reedel).

• Mängude algus kõigil päevadel kell 9.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles