Kruuse: Tartu võimulepe sündis raskelt

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TRT01: URMAS KRUUSE & PEETER LAURSON : TARTU, EESTI, 06MAY11 -  
Tartus moodustavad uue koalitsiooni Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit. 
Pildil Isamaa ja Res Publica Liidu Tartu piirkonna juhatuse esimees Peeter Laurson (vasakul) ja Tartu linnapea Urmas Kruuse. 
ma/Foto MARGUS ANSU POSTIMEES
TRT01: URMAS KRUUSE & PEETER LAURSON : TARTU, EESTI, 06MAY11 - Tartus moodustavad uue koalitsiooni Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit. Pildil Isamaa ja Res Publica Liidu Tartu piirkonna juhatuse esimees Peeter Laurson (vasakul) ja Tartu linnapea Urmas Kruuse. ma/Foto MARGUS ANSU POSTIMEES Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

«Me sõna otseses mõttes vaidlesime end koalitsioonilepingusse,» kirjeldas Tartu linnapea Urmas Kruuse raskelt kulgenud läbirääkimisi Isamaa ja Res Publica Liidu esindajatega. Vaatamata tulevase võimupartneri soovide kärpimisele kellelegi okast hinge ei jäänud, leidis meer.


Linnapea sõnul olid uue võimupartneri soovid ja lubadused suuremad kui linna rahalised võimalused. «Vaidlesime palju selle üle, kuidas neid lubadusi täita. Lõpuks jõudsime kokkuleppele.»

Läbirääkimiste käigus ilmnes, et uue koalitsioonipartneri soovitud lubaduste elluviimine nõuab mitmeid kordi rohkem raha kui linnal on praegu võimalik selleks kulutada.

«Juba täna linna eelarvest makstavate sotsiaaltoetuste hulgas on arvestatud vanaduspensionäridele nii vajaliku retseptiravimitoetusega. IRL-i soov maksta seda kõigile oleks suurendanud ravitoetuste summat üle 30 korra, mis oleks seadnud kogu Tartu linna sotsiaalhoolekande põhimõtted raskesse seisu.»

Kruuse hinnangul oleks sellisel juhul löögi alla sattunud ka näiteks eakate tasuta bussisõit.

Läbirääkimiste lõpus jõuti kompromissideni, et igasugused toetuste suurendamised saavad toimuda ainult lähtuvalt linna eelarvelistest võimalustest. «Tulevane koalitsioonipartner mõistis sedagi, et ka riigis juba otsustatud maamaksu vähendamist saab Tartus 2012. aastal ellu viia ainult osaliselt.»

«Mis puudutab meie ühist soovi avada vaksalihoone tartlastele, siis sellega oleme arvestanud juba tänavust eelarvet koostades.» Meeri kinnitusel sõltub rahalise toetuse väljamaksmise aeg ettevõtja ja Eesti Raudtee vahelisest lepingust. Võimupartnerite ühine soov oleks, et hoone avatakse hiljemalt 2012. aastal.

Tartu uus koalitsioonileping saab allkirjad homse linnavolikogu istungi eel Tartu Ülikooli raamatukogus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles