Tartu vallavanemaks valitud Jarno Laur: vald ei saa lakkamatult tegeleda oma minevikuga (1)

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarno Laur
Jarno Laur Foto: Margus Ansu

​Viimased neli aastat Tartu abilinnapea ametis olnud Jarno Laur asub nüüd juhtima Tartu valda. Ta soovib, et haldusreformi teel kasvanud omavalitsus saaks vaadata tulevikku ning vabaneda neist taakadest, mis kaasnesid seni Tartu valda juhtinud Aivar Soobi korruptsioonisüüdistuste ja kohtuasjadega.

Kui hästi te uues Tartu vallas toimuvaga kursis olete?

Sellest hetkest, kui konkurss välja kuulutati, asusin Tartu valla arengudokumente lugema ja sõitsin Tartu vallas ringi. Aga selge on see, et lihtsalt ringi sõites ja dokumente lugedes pole täit pilti võimalik ette saada. Mul on vähemalt see tunnetus, et millega tuleb esimesena tegelda.

Mis on kõige põletavamad teemad, millega te esmalt tegelema peate?

Esimesena muidugi tuleb paika saada järgmise aasta eelarve. Kindlasti tuleb ruttu töösse panna juba rahastuse saanud projektid: Vahi lasteaed ja Tabivere põhikool.

Järgmine nädal on Kõrveküla kooli juurdeehitise detailplaneeringu avalik arutelu. Loodan järgmise paari päeva jooksul end kiiremate asjadega kohe kurssi viia.

Juba järgmiseks nädalaks on teil tarvis moodustada uus vallavalitsus. Kuidas uus meeskond sünnib?

Ma arvan, et esimene valik on rääkida nende inimestega, kes on praegu vallas tööl. Eesmärk on katta vallavalitsuse liikmetega kõik valdkonnad ja piirkonnad.

Te olete praegu veel ka Tartu linnavolikogu liige ja sealse Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni juht. Kas nüüd Tartu vallavanemaks saades jätkate neil kohtadel?

Ma ei ole veel lõplikult otsust langetanud. Tartu linnavolikogu töös osaleda ja samal ajal Tartu vallavanema ametis töötada pole siiski päris võimatu. Ma ei tahaks praegu öelda, mis saab minu volikogu liikme mandaadist. Aga asun fraktsiooniga nõu pidama ja minu arust on mõistlik valida fraktsioonile uus juht.

Mis plaan on teil Piirissaarega?

Piirissaar on Eestis ja ka Tartu vallas erandlik nähtus. Sealsete murede spetsiifika on hoopis teistsugune. Neil pole lasteaia ja koolide muresid. Küll on neil mured transpordi ja juurdepääsuga. Vaatame ja paneme kirja nende vajadused.

Hea uudis on, et riigi rahastusega saabub sinna varsti uus hõljuk ja sinna on võimalik investeerida ühinemistoetust. Sellega saab päris palju probleeme lahendatud.

Praegu ei ole mul veel valmis retsepte, kuidas need probleemid kohe lahenduse leiaks.

Vähemasti olete end Piirissaare küsimustega kurssi viinud.

Jaa. Viibisin sel suvel üsna pikalt Piirissaarel ja rääkisin kohalikega ning kuulasin nende mured ära. Ma isegi ei tea, miks ma sinna neid asju ajama läksin.

Piirissaare pidi ju ühel hetkel peaaegu et saama osaks Tartu linnast. Ehk oli see visiit ka sellega seotud?

Ma arvan, et tõepoolest võis see käik sellega seotud olla. (Naerab.)

Seni on Tartu valda juhtinud vaid Aivar Soop, kel viimasel ajal on rohkem asja kohtusse kui vallamajja. Kuidas te selle taustal tema ameti üle võtate?

Esiteks, mina ei ole Aivar Soop. Teiseks, vald ei saa lakkamatult tegeleda oma minevikuga. Mina tahaks näha seda, et suudame volikogus valla tulevikule mõeldes edasi minna ja kõik muu on juba riigiasutuste teema.

Kindlasti tuleb tunnustada eelmist vallajuhti, et ta on siin nii pikalt ametis olnud ja selle aja jooksul väga palju ka ära teinud, aga praegu on see hetk, mil peame vallas oma asjadega edasi minema ja jätma need (Soobiga seonduvad probleemid – toim) küsimused tagaplaanile.

Jarno Laur (42)

  • Sündinud Tartus, lõpetanud 1993. aastal Tartu Mart Reiniku gümnaasiumi ja 2008. aastal Tartu ülikooli Narva kolledži kohaliku omavalitsuse korralduse erialal.
  • Johannes Mihkelsoni fondi direktor 1996–1999.
  • Rahvastikuminister Katrin Saksa nõunik 1999–2002.
  • Väätsa vallavanem 2002–2003, 2009–2013.
  • Riigikogu liige 2004–2007.
  • Siseminister Jüri Pihli nõunik 2007–2009.
  • Tartu abilinnapea 2013–2017 sügis.
  • Praeguse Tartu linnavolikogu liige.
  • Kuulub Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda.
  • Abielus, neli last
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles