Tartu valda asub juhtima endine abilinnapea Jarno Laur

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleeile oli Tartu vallavolinikel võimalik valida viie kandidaadi vahel, kelle nimed seisavad vallavanemaks valituks osutunud Jarno Lauri selja taga seisval tahvlil.
Üleeile oli Tartu vallavolinikel võimalik valida viie kandidaadi vahel, kelle nimed seisavad vallavanemaks valituks osutunud Jarno Lauri selja taga seisval tahvlil. Foto: Eili Arula

Oktoobris peetud kohalike omavalitsuste valimistest on möödas pea kaks kuud, kuid seni polnud Tartu uuel ühendvallal vallavanemat. 

Seni Tartu vallajuhi ametis olnud Aivar Soobi mõistis Tartu maakohus novembri alguses korruptsioonikuritegudes süüdi ning see tõmbas tema vallajuhiks saamisele pidurit.

Tartu vallavolikogu otsustas uue vallajuhi leida avaliku konkursi korras. Et senisele vallavanemale Aivar Soobile oli selleks ajaks esitatud hulk korruptsioonikuritegude kahtlustusi, seisis vallavanema avaliku konkursi kuulutuses eraldi nõue, et kandidaadil ei tohi olla kuriteokahtlustust ega süüdimõistvat otsust.

Tartu vallavanema otsingu saaga sai lõppakordi kolmapäeval, mil volikogu valis viieteist poolthäälega uueks vallajuhiks endise Tartu abilinnapea Jarno Lauri. Ka määras volikogu samal istungil vallavanema palgaks 3250 eurot.

Nädalaga uus vallavalitsus

Esimese asjana asub värske vallavanem moodustama uut vallavalitsust. Selleks on tal aega napilt nädal, sest järgmise erakorralise istungi, kus tuleb kinnitada uus vallavalitsus, peab volikogu juba järgmisel neljapäeval.

«Arvan, et vallavalitsus peaks olema viieliikmeline ning sinna peaks kuuluma valla või valla allasutuste töötajad,» märkis Jarno Laur. Tema arvates pole liialt suured juhtimisstruktuurid mõistlikud. 

Ka lubas värske Tartu valla juht, et külastab kõiki Tartu suurvallaks ühinevaid omavalitsusi juba sel nädalal. «Võib olla Piirissaarele ma sel nädalal ei jõua, aga käin ka seal esimesel võimalusel ära,» lubas ta.

Värske vallavanem on jõudnud juba uue Tartu vallaga põgusalt tutvust teha. «Ühel päeval võtsin kätte ja sõitsin valla suuremad asulad läbi. Tuleb tunnistada, et selleks kulus ikka omajagu aega. Kogu retk kestis umbes kolm ja pool tundi,» lisas ta.

Poodi arvutit ostma

«Kui homme Kõrvekülla tulete, siis võtke oma arvuti kaasa, meie eelmine vallavanem teadupärast arvutit ei kasutanud,» sõnas värskele vallavanemale Tartu vallasekretär Eve Kallas. 

Võibolla Piirissaarele ma sel nädalal ei jõua, aga käin ka seal esimesel võimalusel ära, lubas Jarno Laur.

Seepeale tunnistas Laur, et õigupoolest polegi tal isiklikku sülearvutit. «Seni oli mul ka ainult ametiarvuti ja kodus on mul lauaarvuti. Eks peab siis poest läbi käima või hommikul arvutikasti kodunt kaasa võtma,» muigas ta.

Kui endise Tartu vallavanema Aivar Soobi omapäraks oli, et ta ei kasutanud arvutit ega muid nutiseadmeid, siis ka uus vallajuht tunnistas, et tal on  üks väike veidrus. «Juba aastaid ei kasuta ma pabermärkmikku. Kõik sündmused märgin arvutisse või telefoni,» sõnas Laur.

Tartu vallavanema konkursile laekus 27 kandideerimisavaldust. Volikogu istungile sai kutse viis kandidaati. Lisaks valituks osutunud Jarno Laurile olid istungile kutsutud veel Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak, endine Mäksa vallavanem Timo Reinthal, endine Orava vallavanem Ülo Plakso ning endine Otepää linnapea ja vallavanem Aivar Nigol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles