Miks vahetas Harri Jallajas erakonda?

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu linnavolikogu liige Harri Jallajas, te kuulusite varem Keskerakonda, aga astusite eelmisel nädalal Reformierakonna liikmeks. Miks te otsustasite erakonda vahetada?


Vastab Tartu linnavolikogu liige Harri Jallajas:

Ma ei saanud enam aru, mis seal Keskerakonnas toimus. Ma ei saanud vastust enam ühelegi küsimusele, mis mind huvitas. Ega see otsus oli mul vabatahtlik. Keegi ei sundinud mind midagi tegema. Aga mul oli suur eeskuju. Tahate teada, kes see oli?

Muidugi...

See on üks inimene, kes alati vahetab erakonda, kui erakond hakkab lagunema. Ta on olnud kuningriiklane, siis oli Koonderakonnas ja nüüd on Keskerakonnas.

Uurige välja, kes see on (hiljem nimetab Jallajas Aadu Musta – J. O.).

Millal teie otsus sündis?

Mul oli see mõttes juba terve viimane aasta. Te võib-olla paljusid asju ei tea... Kui erakonnas käib koos juhatus, siis need otsused peaks olema nagu seaduseks. Aga kaks korda, kui olid kohalikud valimised ja olid riigikogu valimised, siis käidi ja tehti erakonna nimekiri Tartus ümber.

Erakonna sisevalimised võitis mõlemal korral Nikolai Põdramägi. Aga need, kes olid suurelt plakatitel, Diana Klas ja Vladimir Šokman, jäid millegipärast taha lõppu. Sõnad ja teod läksid erakonnas lahku. Riigikogu valimistel ma ei osalenud, aga kohalikel küll. Õhtul olin veel nimekirjas kaheksandal kohal, aga järgmisel hommikul olin juba 19ndaks pandud.

Selline täiesti ebalev olek oli erakonnas. Ma ei ole veel nii vana mees ja tahaksin kunagi veel valimistel osaleda ja valituks osutuda, aga Keskerakonna ridades ei ole see võimalik. Ja nii ei arva mitte ainult mina. Enamik arvab nii. Ja see Venemaalt raha küsimine ja kõik... te ise ju teate. Ja kui selle kohta küsida, siis vastust ei saa. Valge pealik peab kõnet ja kõik...

Kui hull olukord Keskerakonnas tegelikult on?

Erakond oli väga hea ja ma ei kanna mingit viha erakonna peale, aga need rahaskandaalid ja... vene kiriku ehitamisest okupatsiooni põlistamiseni.

Samal ajal Eesti kirikud ju lagunevad.

Rahaküsimise probleemist libiseti Tartus väga kiiresti üle ja see ei tulnud kõne allagi. Mis kõige tähtsam, ma olen siiski eestlane ning minu sõbrad ja tuttavad on kõik parempoolsed. See on peamine põhjus. Mulle praegune riigikord meeldib.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles