Esimene osa ühinemistoetusest kulub koondamistasudeks

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Möödunud nädalal otsustas valitsus eraldada haldusreformi seaduse alusel makstavad ühinemistoetused. Kokku saab ühinemistoetust 47 omavalitsust ning toetuste kogusumma on 65,5 miljonit eurot.

Siiski ei laeku ühinemistoetus kohe täies mahus omavalitsuste kontole. See makstakse välja kolmes osas. Veerand toetussummast jõuab kohalikele omavalitsustele juba selle aasta lõpuks, pool ühinemistoetusest 2018. aasta esimesel poolaastal ja ülejäänud summa 2019. aasta esimese kolme kuu jooksul. 

«Kohalike omavalitsuste volikogudel on õigus seda raha kasutada vastavalt nende endi otsustele, kuid omavalitsused on selgitanud, et ligi 80 protsenti ühinemistoetusest läheb investeeringutele,» selgitas riigihalduse minister Jaak Aab. 

Praeguseks on suur osa omavalitsusi juba esimese osa ühinemistoetustest kätte saanud.

Uued sildid ja koduleht

Enamikus omavalitsustes kulub esimene ühinemistoetuse osa peaasjalikult siiski koondamistasude ja lahkumishüvitiste välja maksmiseks. 

Neljast omavalitsusest koosnev Jõgeva ühendvald saab veidi üle kahe miljoni euro toetust, millest esimene osa, üle 400 000 euro, laekus omavalitsuse arvele juba sel nädalal.

Foto: TPM

Jõgeva vallavanem Aare Olgo selgitas, et praegu on veel ühinenud omavalitsuste eelarved eraldi ning seetõttu jagasid nad esimese summa nelja ühinenud omavalitsuse vahel ära. Summa jaotus Jõgeva ühendvallas ühinenud omavalitsuste rahvaarvu järgi.

«Et me ühinesime vabatahtlikult, ei dikteeri valitsus meile, kuidas toetust kulutama peame,» ütles Olgo.

Lisaks ametnike koondamistasude maksmisele kulub esimene osa ühinemistoetusest Jõgeva ühendvallas veel endiste omavalitsusjuhtidele hüvitise maksmiseks, kodulehe ja dokumendiregistri uuendamiseks ja teeääres siltide välja vahetamiseks.

Koondamistasud

Veidi üle 2,6 miljoni euro ühinemistoetust saav Elva vald plaanib sellest esimese osa kulutada koondamishüvitiste maksmiseks ning Elva linnavalitsuse hoone ümberehituseks. 

«Koostasime esialgsete kulude jaoks isegi ametliku taotluse,» lausus Elva vallavanem Toomas Järveoja.

Lisatoetust eraldatakse lisaks ühinemistoetusele ja kantakse vastavatele kohaliku omavalitsuse üksustele üle samuti  2019. aasta esimese kolme kuu jooksul. Veel sel aastal makstakse ühinenud omavalitsustele 14,4 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles