Otepää vallavalitsus lubab kasutada kasutusloata kultuurikeskust (2)

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää kultuurikeskuses mitu aastat käinud suur remont on lõppenud. Kontserdid ja üritused on välja kuulutatud, kuid 
kasutusluba hoonel pole, sest kõik tuleohutusnõuded ei ole täidetud.
Otepää kultuurikeskuses mitu aastat käinud suur remont on lõppenud. Kontserdid ja üritused on välja kuulutatud, kuid kasutusluba hoonel pole, sest kõik tuleohutusnõuded ei ole täidetud. Foto: Margus Ansu

Otepää vallavalitsus taotles novembri alguses Lõuna päästekeskuselt koos­­kõlastust valla hallatava Otepää kultuurikeskuse kasutusloale. Selle ulatuslikult ümber ehitatud ning juurdeehitise saanud hoone ülevaatusel 14. novembril leidsid päästeametnikud aga mitmeid ehituslikke puudusi, mille tõttu ei saa päästeamet valla kasutusloale kooskõlastust anda. 

Üritused tulemas

Kultuurikeskuses puudub juurdeehitise ehk talveaia tõttu tekkinud evakuatsiooniteel evakuatsioonivalgustus, väljapääsu ustel pole nõuetekohaseid kergesti avatavaid suluseid ning juurdeehitise konstruktsioonid ei ole ettenähtud tulepüsivusega. 

«Sarnaseid puudusi leiti ka mujalt hoonest,» lisas Lõuna päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo nõunik Margo Lempu. «Näiteks oli osa teise korruse uute konstruktsioonide tulepüsivus tõendamata. See kõik tähendab, et tuleõnnetuse korral pole selles hoones tagatud suure hulga inimeste ohutu väljapääsemine.» 

Sellest hoolimata seisab Otepää valla kodulehel kultuurikalendris, et eeloleval pühapäeval on valla kohalikus kultuurikeskuses advendikontsert, päev hiljem viieeurose piletiga kohtumine ja eluenergiat laadiv seanss tervendaja Ervin Hurdaga, 15. detsembril vaba sissepääsuga kontsert «Jõuluootus» ja 16. detsembril esineb eakatele tasuta jõulukontserdil Heidy Tamme.

Koduleht teatab sedagi, et kultuurikeskuse ruume renditakse konverentside, firmapidude, kontsertide jms korraldamiseks. 

Miks lubab vallavalitsus kasutusloata kultuurikeskuses rahvarohkeid üritusi korraldada ja hoonet välja rentida? 

Otepää vallavanem Kaido Tamberg oli eile välislähetuses ega vastanud telefonile. 

«Meil on eelmisest aastast kultuurikeskuse osaline kasutusluba, kogu keskuse kasutusloa menetlus on pooleli,» selgitas Otepää vallavalitsuse planeerimis- ja ehitusteenistuse juhataja Mairo Kangro. «Projekteerimisel olid seal mõned asjad jäänud arvesse võtmata, teise korruse tuletõkkesektsioone tuleb täiustada, arhitekt tegeleb praegu sellega. Üldiselt pole see täiustamine suur töö, aga millegipärast võtab näiteks tuletõkkeuste kättesaamine kaua aega.»

Tema sõnul toimuvadki üritused esimesel korrusel, teine korrus praegu aktiivses kasutuses ei ole. «Kui päästeameti esindajad käisid kultuurikeskust üle vaatamas, sai nendega täpsustatud, mis tingimustel võime esimest korrust kasutada,» rääkis Mairo Kangro. «Need tingimused oleme täitnud.»

Nii see siiski ei ole ning kultuurikeskust eesmärgipäraselt ehk rahvakogunemiseks kasutada ei tohiks. «Et vald taotles kasutusluba kogu kultuurikeskuse hoonele ning juurde ehitatud talveaed on muutnud esimese korruse evakuatsiooniteid ja väljapääse, siis ei saa eelmist, 2016. aastal välja antud kasutusluba enam kehtivaks pidada,» selgitas Margo Lempu.  

Vald ise kontrollib

Päästeameti seisukoht on, et kasutusloata hoonet ei tohi kasutusviisi kohaselt kasutada. Kasutusloata hoonete kasutamise üle peab järelevalvet tegema omavalitsus, kõnealuse kultuurikeskuse puhul Otepää vald ise. 

«Kasutuslubade väljastamine ja hoone kasutusse lubamine on kohaliku omavalitsuse vastutusala ja kohalik omavalitsus peaks näitama selles osas eeskuju, mitte otsima skeeme, kuidas ohutusnõudeid mitte arvestada,» ütles Margo Lempu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles