Reformi ja IRLi Tartu võimulepe sai valmis

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Tartu Raekoda ja Raekoja plats.
Pildil Tartu Raekoda ja Raekoja plats. Foto: Sille Annuk

Tänaste kõneluste käigus jõudsid Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Tartus kokkuleppele uue koalitsioonileppe sisu osas.

«Reformierakonna jaoks oli eelkõige oluline tartlaste hea elukeskkond. Kindlasti jätkame koostöös riigi ja erasektoriga lastehoiukohtade loomist ning toetame eakate tasuta bussisõitu. Reformierakonnale on oluline nii eaka kui noore inimese heaolu, see saab olla meie peamine eesmärk,» sõnas Reformierakonna Tartu piirkonna juht Urmas Kruuse Tartu linnavalitsuse pressiesindaja teatel.

«Seda kõike saab ellu viia ainult läbi tasakaalus eelarve ning tegevuskulude kontrolli all hoidmise,» lisas Kruuse.

«Olen rahul, et koalitsioonilepe sõlmitakse ning IRL saab asuda aktiivselt osalema Tartu linna juhtimises,» lisas IRLi Tartu piirkonna esimees Peeter Laurson. «Samuti on hea meel, et linnaeelarve kaudu on võimalik toetada eakate ravikulusid.»

Laurson ütles täna pärast Reformierakonna ja IRLi Tartu koalitsioonileppe sisus kokku leppimist, et peab tähtsaimaks raudteejaama avamist linnarahvale. «IRL seisab selle eest, et Tartu raudteejaam tuleb viivitusteta taas tuua linnarahva ja linna külaliste teenistusse - raudteejaamast peab saama linna visiitkaart.»

Peeter Laursoni sõnul peab vana raudteejaam saama elule äratatud ning lahenduste leidmine antud küsimuses on täiesti võimalik. «Olukord, kus Tartu vaksali peremeheks pole reisijad, vaid säutsuvad varblased, peab lõppema,» ütles ta.

Samuti tõstis ta esile kokkulepet maksta täiendavate sotsiaaltoetuste raames Tartu linna vanaduspensionäridele retseptiravimitoetust, sest IRL tahab oma head mõtted tegudeks teha ning täita lubadused, mille 2009. aastal tartlastele andis.

«Me soovime järgmisest aastast vähendada tartlaste kodualuse maa maksu poole võrra, sest inimeste kodude maksustamine on moraalselt vale.» Laursoni sõnul maksavad maamaksu näol kord oma kodu koos selle all asuva maaga juba väljaostnud inimesed linnakassasse lõppematut järelmaksu, omamata võimalust sellest lahti öelda. Ainus võimalus maksust loobuda tähendaks loobumist oma kodust. «Maks, mis sunnib omandist - kodust - loobuma, on ebaõiglane ja vastuolus koduomanike ühiskonna toimimise põhimõtetega,» ütles Laurson.

«IRLi kindel soov on ka käivitada tasuta bussiliikluse pilootprojekt, et vähendada Tartu liikluskoormust ja hoida linnakeskkonda.» Laursoni sõnul loob Tartu esimese Eesti linnana pilootprojekti uurimaks võimalust osutada bussiteenust tasuta. «Tasuta ja kiirem ühistranspordi korraldus motiveerib linnakodanikke vähem kasutama igapäevaliikluses sõiduautosid. Linnakeskkonna puhtamaks muutumisel suureneb inimeste toimetulekuvõime. Lisaks väheneb vajadus sõiduteede laienduste ja parklate järele,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles