Kohtus süüdi jäänud Aivar Soobi umbusaldamine kukkus läbi (1)

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Soobi ajastu võib Tartu vallas lõppeda juba ülehomme, mil volikogu asub uut vallajuhti valima.
Aivar Soobi ajastu võib Tartu vallas lõppeda juba ülehomme, mil volikogu asub uut vallajuhti valima. Foto: Sille Annuk

Novembri esimesel päeval mõistis Tartu maakohus pikaaegse Tartu vallavanema Aivar Soobi süüdi korruptsioonikuritegudes ning keelas tal muu hulgas ka vallajuhi ametis jätkata. Soop kaebas otsuse edasi ega astunud vallajuhi kohalt tagasi.

See ei sobinud Tartu vallavolikogu opositsioonis olevale valimisliidule Korruptsioonivaba Tartu Vald, kes andis sisse Aivar Soobi umbusaldusavalduse, mis jõudis hääletusele eelmisel neljapäeval peetud Tartu vallavolikogu istungil.

Siiski ei läinud umbusaldamine läbi. Soobi ametist taandamise poolt oli üheksa vallavolinikku ning vastu neliteist.

Protestimeelsuse näitamine

«Tegemist oli lihtsalt protestimeelsuse näitamisega. Meil on avalik konkurss vallavanema leidmiseks just lõppemas ja uuel nädalal tutvustavad sobivad kandidaadid end volikogule,» märkis volikogu esimees Üllar Loks.

Ta lisas, et tema meelest oli neljapäevane umbusaldusavaldus üsna arusaamatu ettevõtmine.

See ei ole normaalne, et kohtus süüdi mõistetud vallajuht on endiselt ametis, sõnas Janika Lill.

Tartu vallavolikogu liige, valimisliidu Korruptsioonivaba Tartu Vald esindaja Janika Lill ei eitagi, et umbusaldusavaldus oli tema ja kogu opositsiooni protestiavaldus. «Eks see oli ette teada, et umbusaldamine läbi ei lähe,» märkis Lill.

Samas ei ole Tartu vallavolikogu opositsioon rahul sellega, et Soop ei pea süüdimõistvat otsust sisuliselt millekski. «See ei ole normaalne, et kohtus süüdi mõistetud vallajuht on endiselt ametis,» selgitas Janika Lill.

Soop ise umbusaldamishääletust ei jälginud. Nimelt võttis ta päev enne neljapäevast volikogu istungit haiguslehe. Praegu on vallavanema kohusetäitja Tartu valla sotsiaalnõunik Jaana Puur.

Jõuludeks uus vallapea paika

Kuigi volikogu esimees Üllar Loks ja volikogu liige Janika Lill on valla juhtimise ja korralduslikes küsimustes sageli eri meelt, on nad vähemalt ühes asjas saavutanud konsensuse. Mõlemad loodavad, et juba ülehomme saab Tartu vald uue juhi.

Tartu vallavanema konkursiks sai avaldusi esitada neljapäeva õhtuni. Kokku laekus konkursile 27 avaldust.

Täna valib komisjon neist välja sobivad kandidaadid, kes saavad kolmapäeval toimuval volikogu istungil võimaluse end vallavolikogu liikmetele tutvustada.

Praegu ei ole teada, mitu kandidaati kolmapäevasel volikogu istungil osaleb. Ka kandidaatide nimesid enne kolmapäevast istungit ei avalikustata.

«No ma siiralt soovin, et lõpuks uus vallavanem ära valitakse,» sõnas Janika Lill, kelle arvates võiks Tartu valla juhiks tulla keegi noor ning hakkaja inimene.

«Parem oleks, kui uus vallajuht tuleks väljastpoolt seda süsteemi ning kel oleks oskused ja värske pilk,» lisas ta.

Vallavolikogu esimees loodab samuti, et uus vallajuht juba ülehomme valitud saab. 

«Siis tuleb nädal hiljem uuesti erakorraline istung kokku kutsuda, et saaks vallavalitsuse ära kinnitada,» lisas Loks, kes soovib jõuludeks asjad Tartu vallavalitsuses korda saada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles