TÜ raamatukogu remont on jõudnud viimistluseni ja tudengid pääsevad peagi oma lemmikmajja (3)

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli raamatukogu hoones käivad praegu viimistlustööd. Lugejad pääsevad majja kevadel.
Tartu ülikooli raamatukogu hoones käivad praegu viimistlustööd. Lugejad pääsevad majja kevadel. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Aasta alguses jäid ehitustööd Tartu ülikooli raamatukogus pooleli, kuna ülikoolil oli toonase ehitusfirmaga probleeme. Uus ehitaja jätkas remonti suvel. Praegu on kõik tööd sealmaal, et tuleva aasta alguses saaks alustada sisustamisega. Peale seda pääsevad lugejad taas majja.  

Remonttööd käivad veel ülejärgmise aasta alguseni, aga esimese ehitusetapi tähtaeg on 8. jaanuar 2018. Selleks ajaks peab muu hulgas valmis olema fuajee ja lugemisaalid. Suuremad tööd on tehtud ja ehitajad tegelevad praegu viimistlemisega. Hoones teeb remonti AS Ehitustrust. Firma juhatuse esimees Kaido Somelar loodab, et töö saab tellijale üle anda aastavahetuseks.

Somelar ütles, et kuna raamatukogu hoone on vana, tuli ette palju ootamatuid töid. Need ei olnud tema sõnul aga sellised, mida poleks saanud lahendada. Ehitusfirma esindaja kinnitas ka seda, et neid päevi on küllalt, kui tuleb teha üle- ja öötunde. Töötada tuleb aeg-ajalt ka nädalavahetustel.

Sisustamine mitu kuud

Tuleval kuul algab möbleerimine ja raamatukogu töötajad saavad hakata teoseid riiulitesse paigutama. Millal täpselt lugejad jälle maja pääsevad, TÜ kinnisavara osakonna juhataja Heiki Pagel täpselt lubada ei julge. Jaanuarikuus see kindlasti ei juhtu. «Oleneb sellest, kui kaua möbleerija sisustab ja kui kiiresti raamatukogu töötajad suudavad raamatud riiulitesse panna. Siin on tegelikult mitme tundmatuga võrrand,» rääkis Pagel.

Raamatukogu ei julge lubada, kas märtsis saab uksed lahti teha, sest sisustamine võtab aega mitu kuud. Kui riiulid on lugemissaalides tagasi, tuleb kõik raamatud sinna tagasi panna. TÜ raamatukogu arendusdirektor Liisi Lembinen tõdes, et see kõik on väga ajamahukas. «Sajad tuhanded raamatud tuleb lahti pakkida ja need, mis on majast väljas, tuleb sisse tagasi tuua. See saab olema tervet maja hõlmav töö,» kinnitas ta. Lembinen arvas, et majja pääseb taas märtsi lõpus või aprilli alguses.

Oma majja tagasi

Raamatukogu hoiab ajutiste lugemissaalide pinda Veski tänaval endises Eesti Rahva Muuseumi hoones avatuna nii kaua kui vaja. Pop-up lugemissaalid mahutavad kakssada inimest. Eksamite perioodil saab vastavalt vajadusele sinna viiskümmend kohta juurde luua. Üliõpilased on lugemissaalid soojalt vastu võtnud, eriti välistudengid.

TÜ raamatukogu teenindusosakonna juhataja Olga Einasto sõnul kasutab iga päev lugemissaale umbes sada inimest. See tähendab, et maja puupüsti täis pole. «Tunnen, et tudengid ootavad, millal nende lemmikmaja saab valmis. Nad ootavad Struve tänavale minekut,» lausus Einasto

Pärast lugejate majja laskmist, käivad tööd aga raamatukogus edasi. Teises ehitusetapis saavad uue ilme hoidlad. Kuna mürarikkamad tööd on seal tehtud, saab remont jätkuda samal ajal, kui lugejad on majas. Kevadel ja suvel jätkuvad samuti välitööd. Tartu ülikool loodab, et kogu hoone saab renoveeritud jaanuaris 2019.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles