Juhuse tahtel tegutseb veskis pruulikoda

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta aega Tabivere tuulikus tegutsenud Juhuse pruulikoda soetas hiljuti suuremad, 750-liitrised kääritusnõud, sest huvi väiketootjate õlle vastu kasvab. Pildil OÜ Juhus pruulmeister ja juhatuse liige Mart Mängli (vasakult), turundusjuht Triin Fedotova ja juhatuse liige Siim Peets.
Aasta aega Tabivere tuulikus tegutsenud Juhuse pruulikoda soetas hiljuti suuremad, 750-liitrised kääritusnõud, sest huvi väiketootjate õlle vastu kasvab. Pildil OÜ Juhus pruulmeister ja juhatuse liige Mart Mängli (vasakult), turundusjuht Triin Fedotova ja juhatuse liige Siim Peets. Foto: Margus Ansu

See kõik ei pidanud tegelikult üldse nii minema. Varem päästeametis töötanud Mart Mängli meisterdas sõbra palvel õllekeedunõu. Sõber aga ei tulnud ega tulnud sellele järele. 

Ühel hetkel ostis Mängli ise linnased, keetis virde valmis ja pani kääritusnõusse mulksuma. Täiesti juhuslikult tuli õlu välja päris hea. Sellest ka pruulikoja nimi Juhus. Tõsi, sellest peale pole pruulikojas enam midagi juhuse hooleks jäetud.

Tootmine suureneb

Õllepruulimisest sai töö tasapisi. Kindel aadress tekkis pruulikojale aga kaks aastat tagasi, mil Tabivere vald asus rentnikku otsima aastaid tühjalt seisnud tuulikule. Kümmekond aastat tagasi tegutses seal noortekeskus, veel enne seda peokoht. 

Tabivere kandist pärit Mänglil õnnestus konkurss koos äripartner Siim Peetsiga võita ja seatud hoonestusõiguse kaudu on tuulik ning selle kõrvalhoone pruulijate käsutuses järgmise veerandsajandi vältel.

Tabivere vallavanem Tarmo Raudsepp märkis, et vallal polnud üsna pikka aega tarka mõtet, mida tuulikuga pihta hakata. Välja kuulutatud rendikonkursile tuli kolm huvilist ja pruulikoda oli kolmest ideest kõige kandvam, meenutas Raudsepp. 

Teine pakkuja tahtis tegelda heategevusega, kolmas avada kohviku. Seda viimast funktsiooni hakkavad osaliselt kandma pruulijad ise, sest neil on soov kujundada tuulikusse ka seminariruum, kus sobiks üritusi korraldada.

Vallal polnud üsna pikka aega tarka mõtet, mida tuulikuga pihta hakata.

Üsna hilise ajani toimetasid Mart Mängli ja Siim Peets kahekesi. Meskimine käis 75-liitristes pottides ja kääritus umbes 50-liitristes anumates. Tasapisi on aga müügimaht kasvanud ning ettevõtluse arendamise sihtasutuse toetusega ostis ettevõte suuremad, 750 liitrit mahutavad kääritusnõud. Aastane tootmismaht ulatub nüüd üle 40 000 liitri. 

«1800 pudelit on üks partii. Vähemalt ei saa kohe otsa,» rõõmustas pruulmeister Mängli.

Õllepruulimine omanikke veel päris ära ei toida, ent see aeg ei ole enam kaugel, loodavad noored ettevõtjad. «Laienemiseks enam väga ruumi pole, toodetu mahamüümiseks arenguruumi aga jätkub,» tõdes OÜ Juhus juhatuse liige Siim Peets. 

Aktiivsemat müügitööd on firma ka alustanud. Üha enam käiakse väljas laatadel ja suveüritustel. Alati õnnestub üritustelt leida üks-kaks meeldivat kontakti, kellega teha koostööd, kinnitas Peets.

Peagi ka poodidesse

Praegu kääritab Juhus seitset sorti õlut. «Kohe tuleb kaheksas,» ütles müügijuht Triin Fedotova. Kuni kümmet sorti võib praeguse sisseseadega toota, üle selle läheks pilt liiga kirjuks, leidis omakorda Mängli.

Nagu paljud konkurendid, alustas ka Juhus IPA-sorti kääritistega. Nüüd on müüdavamad sordid aga hoopis šokolaadi-stout ja nisuõlu. Mõnele restoranile tehakse ka eripruule. Konkurents on suur ja meelde jäämiseks peab õlu millegagi teistest erinema, rääkis Peets. Nii on nende kadakane õlu kohe hästi kadakane, hapule õllele on pandud aga näiteks intrigeeriv nimi Kollane Lumi.

Juhuse õlut müüakse käsitööõllepoodides, kohvikutes ja restoranides. Uuel nädalal peaksid esimesed partiid jõudma ka Tartumaa toidupoodidesse, rääkis Fedotova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles