Fotouudis: Tartu süütab pühapäeval jõulutuled, täna tehti proovi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu jõulupuu valgusproov reede õhtupoolikul.
Tartu jõulupuu valgusproov reede õhtupoolikul. Foto: Kristjan Teedema

Tartus algab jõuluaeg visuaalkontserdiga Raekoja platsil ja esimene advendiküünal süüdatakse 3. detsembril kell 17. Sel tseremoonial süttivad ka Tartu südalinna jõulutuled. Esimese advendiküünla süütamise ajaks on raeplatsile kerkinud seitsmest klaaspaviljonist külake, mis ilma trotsides pakub 7. jaanuarini jõuluaega sobivat meelelahutust. Täna paigaldati jõulupuule valgusketid ning prooviti ka ära, mismoodi kaunistatud kuusk õhtuhämaruses paistab.

Pühapäeval, 3. detsembril kell 17 süütavad advendiküünla ja jõulutuled linnapea Urmas Klaas ja Tartumaa praost, Peetri koguduse õpetaja Ants Tooming.

Esimese advendi tseremoonia on lavastanud Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias lavastajaks õppiv Peep Maasik, kes soovib tuua tartlaste jõuluaja algusesse valgust, soojust ja armastust. 

Üles astuvad ansambel Kelly’s Puzzle ja soolotrummar Martin Aulis. Visuaalkontserdi videokunstnik on Carmen Seljamaa, tseremoonia valguskunstnik Andres Sarv. 

Kesklinna kerkivasse valguskülasse paigaldatakse lisaks klaaspaviljonidele kaks puidust karusselli, istumiskohti, jõuluvana postkast ja elava tule pada.

Paviljonides ja nende vahel õuealas loetakse lastele muinasjutte ja müüakse piparkooke. Ühte paviljoni kolib pühadeks tükike botaanikaaeda, ühes töötab kohvik, ühes korraldavad ülikooli muuseumi, Ahhaa ja Spark Makerlabi noored teadlased ja leiutajad töötubasid. Ühes klaasmajas saavad lapsed põhupallidel pikutada ja leiutajaks saamisest unistada. 

Raekoja platsile tuleb ka kaks sellist majakest, kuhu mahuvadki sisse ainult pisikesed tartlased ja nende sõbrad. Raekoja platsil sõidutavad soovijaid ponid ja Laane tallide hobused. 

Advendiküünlad süüdatakse Tartus kõigil detsembrikuu pühapäevadel. Teine küünal süttib 10. detsembril kell 16 ning sellele eelnevad raeplatsil jõuluvanade talimängud. Kolmas küünal süüdatakse 17. detsembril kell 16 ning neljas koos jõulurahu kuulutamisega 24. detsembril kell 12.

Jõulupuu reede õhtupoolikul.
Jõulupuu reede õhtupoolikul. Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles