Õhus on Eestit! Juba 20 aastat

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elmari värske peatoimetaja Mari-Liis Männik tunnistab, et armastab Elmarit hinges väga ja hingab raadioga ühes rütmis. «Eestlasele meeldib, kui lauldakse eesti keeles, sest siis ta saab aru, millest lauldakse ja mida lauluga öelda tahetakse,» sõnas Männik.
Elmari värske peatoimetaja Mari-Liis Männik tunnistab, et armastab Elmarit hinges väga ja hingab raadioga ühes rütmis. «Eestlasele meeldib, kui lauldakse eesti keeles, sest siis ta saab aru, millest lauldakse ja mida lauluga öelda tahetakse,» sõnas Männik. Foto: Silver Gutmann

Homme kahekümnendat sünnipäeva tähistav raadio Elmar uuendab programmi ning soovib tõusta taas Eesti kõige kuulatavamaks raadiojaamaks.

Suvise Kantar Emori raadioauditooriumi uuringu andmetel kuulab Elmarit nädalas 206 000 inimest. Selle näitajaga hoiab Elmar raadiojaamade kuulatavuse edetabelis kõrget neljandat kohta. Esikohal troonib Vikerraadio, teine on SkyPlus ning kolmas Star FM.

Kaks kuud tagasi Elmari peatoimetajaks asunud Mari-Liis Männiku sõnul soovitakse aga tõusta taas Eesti kõige kuulatavamaks raadiojaamaks. «Loomulikult tahame tõusta uuesti esimeseks ning see on väga reaalne,» lausus Männik.

Samas tõdes peatoimetaja, et tegelikult raadiote kuulatavus üleüldse on veidike vähenenud, sest inimeste kuulamisharjumused on aastatega muutunud. Elmarile on mõju avaldanud ka see, et paljud Lääne hitte mängivad jaamad on hakanud laskma ka eestikeelset muusikat.

«Tänapäeval on Spotify, Youtube ja palju teisi kanaleid, kust on võimalik muusikat kuulata, aga ma arvan, et küll see kuulatavus jälle kasvama hakkab,» nentis Männik, kelle sõnul läheb Elmaril praegu väga hästi.

«Mulle isiklikult tundub, et oleme Elmaris jälle mingi energia üles leidnud. Saatejuhtidel on naeratus näol ja Eesti muusikud saadavad meile iga päev uusi laule. Nad tahavad, et Elmar mängiks neid. Ja kui antakse kuulajatele võimalus mängida mõnda mängu või osaleda soovisaates, siis alati telefon heliseb ja tuleb kirju,» kõneles ta.

1. detsember toob Elmari eetrisse mitu muudatust. Neist kõige suurem on uuenenud hommikuprogramm, mida hakkavad juhtima Lauri Hermann ja Tiiu Sommer. Neljatunnise hommikuprogrammi järel võtab mikrofoni üle Raen Väikene ning kolmest seitsmeni on argipäeviti eetris Veiko Soom.

Männiku sõnul võetaksegi suund sellele, et iga programmi osa saab omale kindla eetrihääle. 

«Siiani on Elmari saatejuhid käinud tööl nii, et kord teevad hommikuprogrammi, siis õhtut ja nädalavahetust. Aga nüüd on igaühel oma aeg, mille eest ta vastutab. See on meile endile hästi suur muudatus ning tegelikult ka kuulajale,» rääkis ta.

Uuendused puudutavad ka õhtust ja öist eetriaega. «Kui varem oli nii, et kell seitse õhtul lõppes aktiivne programm ära ja saatejuhti enam stuudiosse ei jäänud, siis nüüd muutub Elmar jaamaks, kus saatejuht on kuulajaga 24/7,» selgitas Männik. Hilisõhtust aega juhib edaspidi Priit Rand ning ööprogrammi eest vastutab Egon Pentjärv.

«Egon on saatejuhina uus inimene, aga tegelikult meie hea kolleeg, kes on ligi 20 aastat tegelnud produktsiooniga,» selgitas Männik, kes ise jääb juhtima laupäeviti eetris olevat ning nüüd kahetunniseks kasvanud Eesti muusika edetabelisaadet. 

Sünnipäeval esitleb Elmari saatejuhtidest koosnev ansambel Trobikond ka traditsioonilist sünnipäevalaulu ning otse-eetris kuulutatakse välja Elmari aasta kolleeg. Kõigi kuulajate vahel loositakse aga välja reis Madeirale. 

Männiku sõnul kehtib endiselt Elmari hüüdlause «Õhus on Eestit!». «See kirjeldab hästi Elmari olemust ning ei kao kusagile,» sõnas ta. Männik iseloomustas Elmari kuulajaid kui toredaid ja sõbralikke Eestimaa inimesi. 

«Nad armastavad Eesti muusikuid ja muusikat. Neile meeldib käia nende kontsertidel ja olla kursis nende tegemistega. Elmari kuulajad võtavad sageli saatejuhte kui oma pere liikmeid. Kui keegi on haige ja hääl on ära, siis pole harv, kui juba tuleb mõni telefonikõne või e-kiri, kus soovitatakse mõnda ravimoodust,» rääkis Männik.

Kuigi Elmari stuudio asub Tartus, tähistatakse raadiojaama kahekümnendat sünnipäeva suurejooneliselt ka teistes Eesti linnades. Näiteks reede õhtul oodatakse rahvast Telliskivi loomelinnakusse Vaba Lava ruumidesse ning laupäeval Pärnusse.

«Need peod on täis Eesti muusikat ja pakutakse torti,» lausus Männik ning kutsus kõiki osalema.

KOMMENTAAR

Owe Petersell, Endine Elmari juht

Pea kakskümmend aastat Elmaris töötanud ning septembris raadiost lahkunud Owe Peterselli sõnul on raadiojaama edu peitunud eestikeelsetes lauludes ning sõbralikes saatejuhtides.

«Igale inimesele on ju oluline tema emakeel, lisaks on nende laulude esitajad ju ka rohkem või vähem justkui isiklikud tuttavad. Elmar on väga paljudele kuulajatele nagu oma pere liige,» ütles Petersell.

Ta lisas, et viimastel aastatel on kuulatavuse konkurentsis püsimise teinud keerulisemaks asjaolu, et raadiojaamu on palju juurde tulnud ja kõik mängivad suuremal või vähemal määral eestikeelseid laule. 

Peterselli sõnul on oma roll ka sellel, et uus põlvkond on üles kasvanud Youtube’i ja sotsiaalmeedia keskkonnas, kus eesti keele roll on pisem. 

«Eks minulgi oli oma ametiaja jooksul neid hetki, kui mõtlesin, et ehk hakkab Elmari aeg turul otsa saama, aga tegelikult on tõsiasi, et seni kuni jätkub inimesi, kes räägivad eesti keelt, ja lauljaid, kes laulavad eesti keeles, jääb Elmarile väga oluline roll,» lausus Petersell. 

Ta lisas, et kuulab endiselt Elmari raadiot väga palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles