Videoreportaaž AHHAAst. Tartust saab järgnevateks kuudeks olümpialinn

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimased talved pole Eestis olnud just kuigivõrd talve nägu. Maa on lumevaibaga kaetud õige napilt ning külmapühi võivad koolilapsed vaid unes näha. Sellistes nadides oludes pole kuigi mugav tegeleda ka talviste spordialadega – mida sa suusatad, kuid lund ei ole.

Ent vähemalt tänavune talv tuleb selline, kus talialade harrastamiseks polegi lume ega külmakraadide olemasolu tingimata vajalik. 

Koostöös spordimuuseumiga

Nimelt avab Ahhaa teaduskeskus sel reedel osalusnäituse «Ahhaa, talisport!», kus saab muu hulgas järele proovida, mis tunne on suusahüppemäelt alla tuhiseda või mida kujutab endast mäesuusataja või iluuisutaja treeningukord.

Samuti saab tutvust sobitada jääkeegliga, hüpata bobikelku, visata litrit virtuaalsesse jäähokiväravasse, teha väike suusaring koos laskeharjutusega ning panna jooksulindil rassides tuhisema koerarakend. Kui sellest veel vähe, saab maha pidada ka meeleoluka lumesõja.

Ahhaa teaduskeskuse juhatuse liige Pilvi Kolk rääkis, et talispordinäitust asuti ette valmistama umbes poolteist aastat tagasi. Ühelt poolt oli Ahhaal juba pikemat aega plaanis midagi sporditeemalist korraldada, sest 2008. aasta suveolümpia puhul Visa halli üles seatud näitus osutus väga populaarseks. Teisalt sai näituse väga sobivalt ajastada 2018. aasta veebruaris toimuvate Pyeongchangi talimängudega.

Väljapaneku kõige hinnalisemaks atraktsiooniks on mäesuusasimulaator, mida kasutavad treeningutel ka tippsportlased.

«Näituse külastamine võibki eriti põnev olla olümpiamängude ajal. Kõigepealt vaatad telekast, kuidas tippsportlased toimetavad, seejärel saad tulla siia ja kõik omal nahal järele proovida,» rääkis Kolk.

Ahhaa turundusjuht Mathis Bogens lisas, et kindlasti pakuvad põnevust just eksootilisemad alad, mida niisama lihtsalt harrastada ei saa, olgu selleks siis jääkeegel, suusahüpped või bobisõit. «Nii et selle näitusega saab Tartu sisuliselt olümpialinnaks,» muheles ta.

Näitus ei ole renditud mõnest teisest teaduskeskusest, vaid selle pani kokku Ahhaa ise. Tihedat koostööd tehti Eesti spordi- ja olümpiamuuseumiga, mille teaduritelt pärinevad kõik väljapaneku tekstid. Pilvi Kolk lisas, et atraktsioone hangiti Saksamaalt, Kanadast, Lätist ja Soomest, mis tähendab seda, et nii rahvusvahelise skaalaga näitust neil varem olnud ei olegi.

Eksklusiivne simulaator Saksamaalt

Näituse eelarveks kujunes umbes 200 000 eurot, mis on samas suurusjärgus teiste omatehtud näitustega. Väljapaneku kõige hinnalisemaks atraktsiooniks on mäesuusasimulaator, mis osteti Münchenist ja läks maksma ligi 50 000 eurot. See on profivahend, mida kasutavad treeningutel ka tippsportlased.

«Tahame oma näitustele tuua alati tippasju. Muidugi on lumesõda ja lauahokimäng emotsionaalselt hästi vahvad, kuid alati katsume tuua midagi sellist, mida mujal ei näe. Näiteks see mäesuusasimulaator – lähim niisugune asub Moskvas,» kõneles Mathis Bogens.

Kõik atraktsioonid on Ahhaa töötajate laste peal järele proovitud ning nii on nähtud, et silmad lähevad näitusel särama juba nelja-aastastel põngerjatel. Nii oodataksegi näitusele külastajaid alates sellest vanusest ning mõistagi oleks eriti tore, kui lapsed tuleks koos vanematega ning prooviks spordialad koos järele.

«Siis saab isa lastele näidata, et pole ta ühtigi ainult tugitoolisportlane, vaid temas peitub tõeline suusahüppaja või mäesuusataja talent,» muigas Pilvi Kolk.

Näitus jääb avatuks järgmise aasta 15. aprillini.

Ahhaa teaduskeskuse turundusjuht Mathis Bogens paneb parajasti alla siniseid plastsuuski, et vürtsitada tööpäeva väikese suusahüppega. Bogensi sõnul on uue näituse atraktsioonide proovimine teinud nii mõnestki keskuse töötajast juba päris osava talisportlase, vähemalt tubastes tingimustes.
Ahhaa teaduskeskuse turundusjuht Mathis Bogens paneb parajasti alla siniseid plastsuuski, et vürtsitada tööpäeva väikese suusahüppega. Bogensi sõnul on uue näituse atraktsioonide proovimine teinud nii mõnestki keskuse töötajast juba päris osava talisportlase, vähemalt tubastes tingimustes. Foto: Sille Annuk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles