Mart Kivastikult autogrammi tahtjad võtsid Ungaris sappa

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Kivastik on ühe raamatu kohal kummargil ja kirjutab autogrammi. Lugejad ootavad kannatlikult järjekorras.
Mart Kivastik on ühe raamatu kohal kummargil ja kirjutab autogrammi. Lugejad ootavad kannatlikult järjekorras. Foto: Eesti Instituut

Mart Kivastik rabas Ungari pealinnas kõvasti tööd teha, sest ungarikeelse miniantoloogia tutvustamisel tekkis autogrammi soovijatest suur saba. Enne esitlust oli palju kergem: tuli lihtsalt saalis istuda, filmi vaadata ja seejärel publiku ees küsimustele vastata.

Kivastiku miniantoloogia on Eesti instituudi Ungari esinduse ja sihtasutuse Pluralica sarja «Breviárium» seitsmes raamat. Need tutvustavad Ungari lugejaile eesti kirjandust selle mitmekesisuses. Eesti instituudi teatel on sarjas seni trükivalgust näinud Mehis Heinsaare, Andrus Kivirähki, Eeva Pargi, Jaan Unduski, Jan Kausi ja Kätlin Kaldmaa teosed.

Mart Kivastiku ungarikeelse miniantoloogia esikaas.
Mart Kivastiku ungarikeelse miniantoloogia esikaas. Foto: TPM

Kivastiku «Breviáriumi» on illustreerinud Anne Pikkov. Kaante vahel on tartlasest kirjaniku seni ungari keeles avaldamata novellid ja intervjuu autoriga. 

«On üldteada, et raamatuesitlus on üldse «raske žanr», sellepärast tahtsimegi seda millegi muuga siduda,» kommenteeris sündmust Eesti instituudi Ungari esinduse juht Móni Segesdi. «Meil vedas Mardiga, et tänu tema mitmekülgsusele saime kohe ka filmi raamatu kõrvale näidata.»

Õhtu esimeses pooles linastus Mart Kivastiku teine täispikk mängufilm «Õnn tuleb magades», mis esilinastus mullu oktoobris Tartus ja mille aluseks oleva novelli leiavad lugejad ka tema «Breviáriumis». Pärast Budapesti-linastust vestles autoriga noor Ungari kirjanik Ferenc Czinki.

Móni Segesdi teatel said nii film kui ka autor sooja vastuvõtu osaliseks, 90-kohaline saal oli veerand tundi enne seansi algust välja müüdud. «On rõõm kogeda, et nii breviaaride sarjal kui ka Eesti filmidel on tekkinud Budapestis järjest suurenev hulk fänne, kes ootavad juba ette sarja uue köite ilmumist ja ka järjekordse Eesti nädala filmiprogrammi,» lisas ta.

Praegu on Kivastikul töös täispikk mängufilm «Sõdur». «Mu uue filmi lugu põhineb Eesti Vabariigi armee ülemjuhataja kindral Johan Laidoneri elulool,» kommenteeris ta.

Kopli Kinokompanii on kavandanud filmimist alustada tuleval aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles