Tartu parimaks naissportlasteks valitud Julia Beljajeva: oli imeline aasta

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vehkleja Julia Beljajeva ning  veemotosportlane Rasmus Haugasmägi.
Vehkleja Julia Beljajeva ning veemotosportlane Rasmus Haugasmägi. Foto: Stanislav Moshkov / Eero Vabamägi

Tartu linn valis selle aasta parimateks sportlasteks vehkleja Julia Beljajeva ja veemotosportlase Rasmus Haugasmägi.

Parima meessportlase tiitlile oli välja pakutud kaheksa sportlast. Komisjoni ühise otsusena kinnitati parimaks veemotosportlane Rasmus Haugasmägi, kel õnnestus sel aastal tulla juba viiendat korda järjest maailmameistriks. Samuti võitis ta Euroopa meistrivõistlustel kuldmedali. 

Haugasmägi ütles Tartu Postimehele, et jäi lõppeva aastaga väga rahule. «Ilmselgelt olid sellel võistlushooajal tunded väga positiivsed, sest meil ei olnud ühtegi möödalaskmist. Suutsin edukalt kaitsta mõlemat tiitlit ja olen nüüd viiekordne maailmameister. Mida enam oskaks tahta,» rääkis ta.

Tänavuaastaste võitudega kokku on Haugasmäel nüüd kümme tiitlivõistluste kulda. Neist üks on võidetud noorteklassis. «Võib öelda, et viimased viis aastat on olnud nii põnev nagu Ameerika mägedel. Ma loodan, et võitudeseeria niipea ei lõppe,» ütles Haugasmägi.

Sportlane lisas, et kuigi tal on õnnestunud mitu aastat järjest maailmameistriks tulla, pole pinget see vähendanud. «Me näeme selle nimel ikkagi igal aastal väga palju vaeva,» lausus ta. «Tiitlit võita on kindlasti kergem kui kaitsta. Pigem läheb närvide mäng iga aastaga aina hullemaks.»

Järgmisel hooajal tahab Haugasmägi liikuda kiiremasse võistlusklassi ning osaleda edukalt Eestis peetavatel Euroopa meistrivõistlustel. «Üritame oma tippvormi selleks ajastada ja kindlasti on eesmärk ka mõlemaid tiitleid kaitsta,» sõnas teist korda linna parimaks meessportlaseks valitud Haugasmägi. 

Neljandat korda parim

Naiste arvestuses kandideeris aasta parimaks kolm sportlast. Parimaks valiti vehkleja Julia Beljajeva, kes võitis maailmameistrivõistlustel naiskonna arvestuses kulla ning individuaalarvestuses pronksmedali. Samuti jäi tema kontole veebruaris Itaalias toimunud maailmakarikaetapi esikoht.

«Mulle oli see aasta imeline,» sõnas Beljajeva, kes pälvis aasta sportlase tiitli juba neljandat korda. Esimest korda juhtus see aastal 2013, kui Beljajeva tuli individuaalselt maailmameistriks.  

«Aga see tänavune pronksmedal tähendab mulle isegi võib-olla rohkem kui tookordne kuldmedal, sest töö, mis nende aastate jooksul on tehtud, on olnud meeletu. Lõpuks kandis see vilja,» rõõmustas Beljajeva, kellel oli see aasta tähtis ka isiklikus elus. Nimelt jõudis ta suvel abieluranda. 

Oma tulevikuplaanidest rääkides nimetas Beljajeva kõige tähtsamaks 2020. aasta olümpiamänge Jaapanis Tokyos. 

«Ma juba tasapisi tunnen, et olümpiatsükkel on väga lähedal, ning ma tahan selleks võimalikult hästi valmistuda. Muidugi on enne seda veel palju võistlusi ja kui ma tahan sinna pääseda, siis on vaja näidata häid tulemusi, aga kõige tähtsam on olla olümpial võimalikult heas vormis. See on minu suurim eesmärk,» rääkis Maarjamõisa haiglas õena töötav Beljajeva.

Zirk ja Vesso

Parima noorsportlase tiitli said ujuja Kregor Zirk (Euroopa juunioride meistrivõistluste 3. koht) ja maadleja Viktoria Vesso (Euroopa noorte meistrivõistluste 2. koht). 

Aasta võistkonna tiitli vääriliseks tunnistati aerutajate paatkond Kaspar Sula ja Kaarel Alupere, kelle selle aasta tulemused on Euroopa meistrivõistlustelt 11. koht ja maailmameistrivõistlustelt 13. koht. 

Aasta treeneri valimisel sai enim hääli Julia Beljajeva treener Natalja Kotova. Aasta sporditegu on orienteerumise maailmameistrivõistluste korraldamine Tartus. 

Parimad valis seitsmeliikmeline komisjon, kes lähtus linna spordiklubide ettepanekutest.

Tartu aasta sportlase nominendid

Mehed

  • Jaak-Heinrich Jagor (kergejõustik, MMi 19., EK 7. koht)
  • Kenny Kivikas (orienteerumine, MMi 16. ja 19., võistkondlik 4. koht)
  • Juhan Mettis (judo, MMi 33. ja EMi 17. koht)
  • Rasmus Mägi (kergejõustik, EK 4., Euroopa edetabeli 6. koht)
  • Rait Rikberg (võrkpall, EMi 13. koht, koondise libero)
  • Aleksei Sadajev (kikkpoks, Balti meister)
  • Rainer Raiend (trampoliinvõimlemine, Eesti meister)

Naised

  • Erika Kirpu (vehklemine, naiskondlik maailmameister)
  • Anna Botšarova (kikkpoks, kahekordne Eesti meister)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles