Tartu iluteenindajad koguvad üheskoos heategevuseks raha

, Tartu ülikooli ajakirjandustudeng
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Põldmaa valmistab ilusalongidele raha kogumiseks karpe.
Maris Põldmaa valmistab ilusalongidele raha kogumiseks karpe. Foto: Erakogu

Paljud Tartu iluteenindajad on seljad kokku pannud ja annetavad aasta lõpuni iga osutatud teenuse eest ühe euro MTÜ Naiste Tugi- ja Teabekeskus lähisuhtevägivalla ohvrite ning nende laste abistamiseks.

Kampaania algatasid Vitali ja Maris Põldmaa, neist viimane töötab ka ise iluteeninduses. Maris Põldmaa ütles, et algne idee tekkis neil juba suvel, kui Maris ja Vitali abiellusid ning pulmapeol peeti oksjon, mille tulu plaanis paar annetada heategevuseks. Lõpuks otsustasid nad naiste tugi- ja teabekeskuse kasuks ja kogutud raha eest ostsid keskusele uue pesumasina. 

Pärast seda tahtsid nad aga keskuse heaks veel midagi teha ja kodus õhtusöögilaua ääres ajurünnakut tehes sündiski kampaania «Naiselt naisele». Sinna otsustasid Põldmaad kaasata ka teised Tartu linna ilutegijad. Idee autorid kujundasid teavitustööks rinnamärgid ja lendlehed ning asusid koostööpartnereid otsima.

Naiste tugi- ja teabekeskuse juhatajale Pille Tsopp-Paganale teeb suurt rõõmu see, kui üks perekond otsustab heast tahtest abikäe ulatada. «Kõige siiramad ja paremad algatused tulevad enamasti inimestelt ilma palumata,» rääkis Tsopp-Pagan. 

Ta lisas, et abivajajaid on aasta jooksul erineval hulgal, kuid näiteks oktoobris nõustasid nad ligi viitkümmet naist.

Tsopp-Pagana sõnul on keskuse rahaline puudujääk 2017. aastal umbes 12 000 eurot, mille varjupaik katab annetuste kogumisega, vabatahtliku töö ja projektidest saadava rahaga. Kuna riik rahastab ainult esmatasandi teenust, mis on majutus ning esmane kriisinõustamine, jääb muu tegevus, nagu teraapia, juriidiline ja psühholoogiline nõustamine, rahalise abita. 

Tsopp-Pagan rääkis, et enamasti puudub keskusel raha ruumide uuendamiseks ja täiendamiseks, sest kogu praegune sisustus on tulnud annetuste kaudu. Kampaaniast «Naiselt naisele» kogunenud raha eest kavatsevad nad sisustada lastele teraapiatoa. 

Kampaanias osaleva Paula ilustuudio juhataja Paula Lille sõnul ei ole see neil esimene kord heategevusega tegeleda. Lill ütles, et septembris oli neil kampaania, kus nad lõikasid koolilastel tasuta juukseid. «Meil oli järjekord uksest välja, umbes 200 soengut sai tehtud,» lausus Lill. 

Maris Põldmaa ütles, et on saanud ka negatiivset tagasisidet, kui üks salong keeldus liitumisest põhjusel, et tugikeskusest abivajajad naised on oma probleemides ise süüdi. Põldmaa sellega ei nõustunud. Kuidas saab kaheksakümnendates vanadaam, kes varjupaigast öömaja palus, sest poeg peksis teda, selles ise süüdi olla, näitlikustas ta üht olukorda.

Kampaanias osalevad praeguse seisuga Editha ilusalong, Avancia ilusalong, ilutuba Femme, Fortuuna ilusalong, Paula juuksestuudio, Iluekspert, Vanalinna ilusalong, Diorê ilusalong, Arte ilustuudio, Angel Beauty, Kristeli ilutuba, Tuuli Juures, ilusalong Kristall, ABella ilusalong, Võlumaa ilusalong, Ilulaegas, LadyDi ilusalong ja KL Beauty.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles