Fotod ja video: Tartu raeplatsile pandi püsti stiilne jõulukuusk

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kell üksteist tõmbasid Rohelise Ruumi töömehed Kambja vallas Ivaste külas mootorsae käima. Vana mõttetera, et targem on üheksa korda mõõta ja alles siis lõigata, kehtis meeste tööpaigas ehk Kuusemäe talu maadel iseäranis, sest täita oli vastutusrikas ülesanne: maha saagida ning neljakümne kilomeetri kaugusele Tartusse tuli toimetada heade mõtete linna tänavune jõulukuusk.

Kuuse eelviimane pikem reis võimsa veoki treileril sujus viperusteta ning kella üheks oli umbes kahekümne meetri pikkune jõulupuu kahe kraana ja kümmekonna töömehe ponnistuste tulemusel raekoja ette püsti pandud.

Täna seisab ta seal veel oma tavalises ülikonnas, homme ootab poolesaja aasta vanust puud aga ees ehtimine. Esimene suurem pidu toimub kuuse juures pühapäeval, mil tähistatakse algavat advendiaega, ning siis süttivad ka kuusele riputatavad valgusketid.

Tundus, et kuuse ülespanekut uudistanud linnakodanikud jäid Tartu jõuluaegse visiitkaardiga igati rahule, kuigi erinevalt eelmiste aastate lühematest laia võraga puudest on tänavu valitud pikk ja sihvakas, kitsa võraga kuusk. «Ilus kuusk. Võiks isegi öelda, et stiilne,» teatas näiteks Raekoja platsil kohatud teenekas spordimees Vello Kibe.

Äärmiselt rahul oli ka kuuse välja valinud Tartu linnakujunduse vanemspetsialist Erge Jõgela. «Väga ilus, vorm sobib suurepäraselt. Olime natuke hirmul, et kuidas koha peal paistab, et äkki on liiga kitsas ja kõrge, aga praegu tundub küll, et see on võimalikest parim valik,» kiitis ta.

Jõgela lisas, et tänavuse jõulupuu kandidaadiks esitati kuusteist puud, millest lõplik valik langetati nelja vahel. «Algusest peale oli meil soov tuua sel aastal raeplatsile sihvakas kuusk ning see puu vastas lähteülesandele kõige paremini. Nagu näha, sobib ta proportsioonide poolest Raekoja platsile suurepäraselt,» ütles linnakujundaja.

Homme asutakse kuuske ehitama. Selleks kasutatakse valguskette ja kaunistusi, mis on nii eelmise aasta omad kui ka uued. Päris uus ja hiljuti disainitud on näiteks kuuse tippu pandav jõulukroon. Ehtimisel kasutatakse sooje valgeid toone, mingit ekstravagantset värvidemängu ei tule. Sellisel rahulikul moel täiendab kuusk väga hästi raeplatsile kerkivat jõuluküla.

Kui kuusk püsti sai, jõudis Raekoja platsile ka linnapea Urmas Klaas. Mõne hetke puud silmitsenud, teatas meer veendunult: «Väga ilus kähar puu on ning raekojaga kenasti proportsioonis. Ja mis mulle oluline: ta on püsti jällegi nii-öelda vana koha peal, raekoja ees ehk raeplatsi ülemises otsas,» rääkis Klaas. Ta avaldas rahulolu ka selle üle, et tänavuse kuuse küljes on erakordselt palju käbisid.

Linnapea lisas, et kindlasti rõõmustab jõulupuu just väikesi tartlasi ning neile mõeldes jääb kuuse valgustus põlema ka hommikupoolsel ajal ega kustu koos tänavavalgustusega. «Palju lasteaedu ja algklasse käib kuuske ja raeplatsi just hommikupoolikuti uudistamas, ning seepärast on tahame, et kuusk oleks tuledesäras ka sel ajal,» selgitas Klaas.

Jõulupuu jääb raeplatsi kaunistama jaanuari keskpaigani. Siis seisab kuusel ees oma eksistentsi viimne sõit, mis viib ta hakkmasinasse, ning seejärel muundatakse jõulupuu tartlaste toasoojaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles