Läti kunstnikule pakkus inspiratsiooni bussisõit

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Ingrīda Ivane avas Tartu ülikooli õppehoones Lossi 3 oma tööde näituse.
Kunstnik Ingrīda Ivane avas Tartu ülikooli õppehoones Lossi 3 oma tööde näituse. Foto: Sille Annuk

Elutee on toonud lätlanna Ingrīda Ivane viimasel ajal üha sagedamini ja pikemaks ajaks Emajõelinna. See aga tähendab pikka bussisõitu Riiast Tartusse ja tagasi. Nendel tundidel on ta tihtipeale visandanud kohti, kus buss veidi peatub, kuid joonistanud on ta ka Tartus, Tallinnas ja Riias jalutades.

Äsja avas ta Tartu ülikooli maailma keelte ja kultuuride kolledži trepigaleriis (Lossi 3) näituse visandeist, millest enamasti on välja kasvanud akvarellid. Ta on kasutanud ka markereid, tinti ja akrüülvärvi.

«Veidi üle kahe aasta tagasi alustasin regulaarset liikumist Tartu ja Riia vahet,» märkis kunstnik. «Vaatasin mitmeid kordi kuus läbi bussiakna samu kohti ja samu maastikke, kuid see ei tundunud kunagi igav. Loodus on alati erinev, sõltuvalt kellaajast ja aastaajast ja inimtegevusest. Olen ikka arvanud, et uute kohtade tundmaõppimine käib väikeste detailide märkamise teel. Enamasti aitab joonistamine mind neid kohti mõista.»

Ingrīda Ivane 25 pildiga näitus on omamoodi päevik, kus ta ei kirjelda oma kogemusi mitte sõnadega, vaid värvide ja joontega.

«Pidev liikumine on andnud ka raamid teoste suurusele: joonistusplokk on piisavalt väike, et alati kotti ära mahtuda,» lisas ta. «Loodan, et saan anda eesti vaatajale võimaluse kogeda Eestit ja selle maastikke läbi lätlase silmade.»

Ingrīda Ivane on õppinud tekstiilikunsti Läti kunstiakadeemias, ent Läti kultuuriakadeemias on ta saanud magistrikraadi kultuuriteooriates. 

Muu töö sekka teeb ta kaasa Läti Joonistusteatri (Zīmējumu teātris) lavastustes. Nendes osaleb näitleja kõrval kunstnikke, aga ka tantsijaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles