Muusikakooli helistuudio üle tunneks uhkust professionaalidki

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu II muusikakooli õpilased uudistavad foonika aparatuuri. Aknakesest paistab stuudioruum.
Tartu II muusikakooli õpilased uudistavad foonika aparatuuri. Aknakesest paistab stuudioruum. Foto: Kristjan Teedema

Eelmisel nädalal käis Tartu II muusikakoolis vilgas askeldamine, kui viimast lihvi sai kooli uhiuus helistuudio. Reedeks olid kõik vajalikud kaablid ühendatud ning stuudio kuulutati lahtiste uste päevaga pidulikult avatuks.

Annelinnas asuva muusikakooli direktor Aile Parmsoo rääkis, et oma stuudio ehitamise plaane on vaikselt mõlgutatud juba pikemat aega, kuid konkreetsete tegudeni jõuti eelmisel aastal. 

Uus õppekava

Esmalt tuli ette võtta ehitustööd, et muuta tulevased stuudioruumid nii helikindlaks kui võimalik. Kaunase puiesteel asuv hoone, kus kool tegutseb, oli esialgu mõeldud lasteaiaks ning sestap valmistab seinte läbikostmine koolile suurt peavalu.

Parmsoo märkis, et tegelikult mõeldi asi ette võtta väiksemalt ning alustades peeti silmas ennekõike seda, et õpilastel oleks võimalus tegeleda noodigraafikaga, kuid süües isu kasvas ning lõpuks jõutigi välja ajakohase ning kõiki võimalusi pakkuva stuudioni.

Helistuudio ehituseks vajalik raha hangiti mitmest fondist, viimaseks ponnistuseks kirjutati projekt Tartu linnale, kes jagas parajasti huvitegevuse riigiraha innovaatilistele projektidele. Sealt saadi toetust ligi 7700 eurot. Kui palju aga kogu stuudio maksma läks, ei osanud Parmsoo öelda, sest kõik kulud on veel kokku löömata.

Helistuudio võimaluste täielikuks kasutamiseks avab kool uuel aastal helitehnoloogia õppekava. Aile Parmsoo sõnul vajab selle täpne sisu veel paikapanemist, kuid esialgsete plaanide järgi  jaguneb õppekava kolmeks valdkonnaks: kuidas loodud muusikat kirja panna ehk noodigraafika, kuidas salvestada muusikat ehk stuudiotöö ning kuidas helindada kontserti ehk live-helindus. «Alustame väiksema koormusega, et vaadata, kuidas asi toimima hakkab,»  märkis Parmsoo.

Lisaks õppetegevusele kasutatakse stuudiot mõistagi salvestamiseks ning seda teenust hakatakse pakkuma ka neile kollektiividele, kes pole kooliga otseselt seotud. «Kuid see saab toimuda siis, kui koolitöö stuudios on tehtud, see on ikkagi prioriteet,» rõhutas direktor.

Ruumi on lahedalt

Uues stuudios on ruumi nõnda palju, et sinna mahub lahedasti ära kogu bänd või väiksem orkestergi. Sestap võib arvata, et Lõuna-Eesti muusikud hakkavad stuudio ja seal pakutavate võimaluste vastu päris elavat huvi tundma. Seda enam, et stuudio sisustamisel pole hinnaalandust tehtud: sinna on koondatud professionaalsel taseme helitehnika, mille üle võiks uhkust tunda iga muusikakool, rääkis stuudio arendaja Kevin Kangur. Elukutselise helitehnikuna tegutsev Kangur asub ka ise jaanuaris stuudios õpetama.

«Võimalused on siin samasugused nagu igas helistuudios, kuid meil saab tegeleda ka noodigraafikaga, tavastuudiotes seda võimalust üldjuhul pole, seal ainult salvestatakse,» ütles Kangur.

Kui möödunud reedene lahtiste uste päev oli mõeldud ennekõike muusikakooli enda õpilastele, siis laiemale huviliste ringile mõeldes avatakse stuudio uksed 8. detsemb­­ril. 

Uue õppekava võimalustega tutvumiseks on kavas ka näidistunnid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles