Tartu üliõpilasteater teeb Franz Kafkaga skisoklounaadi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen lavastusest.
Stseen lavastusest. Foto: Sille Annuk

Täna esietendub Tartu üliõpilasmajas Franz Kafka lõpetamata romaani ainetel põhinev „Ameerika”, mis on teadaolevalt esimene selle teose lavastus Eestis. Teost tuntakse ka nime all „Mees, kes kadus“.

Kafka kirjutas loo, milles saksa teenijatüdruk Johanna Brummer võrgutab noore koolipoisi Karl Rossmanni ja saab temalt lapse. Sellest teada saanud vanemad saadavad Karli kodust võimalikult kaugele, Ameerikasse. New Yorgi sadama immigratsioonitalituses ootab Rossmanni rikas ameerika onu, kes tõotab Karlile hiilgavat karjääri. Aga peagi algavad noormehe seiklused oma koha otsingutel Ameerika masinavärgis.

Dramatiseerija, lavastaja ja muusikalise kujunduse teinud Kalev Kudu on vaatajate ette toonud kahevaatuselise skisoklounaadi. Lavastus küsib, kas üksikisikul on võimalus vältida masinaid kui lõkse ja jääda üha enam üleilmastuvas elus mingilgi moel vabaks.

Lavastuse kunstnik on Silver Vahtre, koreograaf Jaanika Tammaru ning valgus- ja videokunstnikud Enor Niinemägi ja Kristjan Tammi.

Karl Rossmanni osas on Claus Mootse. Teistes osades Merilin Jürjo, Annabel Berg, Tess Pauskar, Indrek Tulp või Sven Paulus, Andreas Aimse, Oleg Želudkov, Mart Alaru ja Kalev Kudu.

Esimesed etendused on 25. ja 26. novembril kell 19 Tartu üliõpilasmajas (Kalevi 24).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles